Οι τάσεις στο design του σπιτιού που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αντικατοπτρίζουν τη βαθιά επιθυμία των ιδιοκτητών να αποκτήσουν ή να αναδιαμορφώσουν το σπίτι τους σε έναν ασφαλή χώρο. Τα διδάγματα της πανδημίας είναι πιθανό να παραμείνουν στο επίκεντρο των περισσότερων, με τις τάσεις στο design του σπιτιού να απηχούν αυτή την έντονη επιθυμία για οικιακές ανέσεις, ευεξία και βελτιωμένη λειτουργικότητα, ενώ η ανάγκη για περισσότερη ρευστότητα και την ύπαρξη της φύσης μέσα στο ίδιο το σπίτι, φαίνεται, επίσης, ότι κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του κοινού.
Είναι γεγονός, λοιπόν, ότι οι τάσεις έχουν αλλάξει. Πολλοί άνθρωποι δεν επιδιώκουν πλέον να κάνουν μια δήλωση με το σπίτι τους. Θέλουν απλώς ένα χαλαρωτικό και ασφαλές μέρος που θα τους προστατεύει από όλα τα άγχη και την τρέλα της έντονης καθημερινότητας εκτός αυτού, γι’ αυτό και υπάρχει πολύ απλό λευκό, εκεί που κανονικά θα βλέπαμε ταπετσαρίες με σχέδια και τολμηρές χρωματικές παλέτες. Η συνειδητή και επιδεικτική πολυτέλεια δίνει τη θέση της σε μια επανεφευρεθείσα «σπηλιά». Τα στρογγυλεμένα οργανικά σχήματα και τα χρώματα μας οδηγούν πίσω στις ρίζες της ανθρωπότητας και στη μητέρα φύση. Τα ξύλινα πάνελ και οι τοίχοι από στόκο είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτής της αστικής τάσης των σπηλαίων.
Από τη βιωσιμότητα μέχρι τα σχέδια που ξεπερνούν τα όρια και την έμφαση στη χειροτεχνία, παρακάτω θα βρείτε κάποιες από τις νέες τάσεις που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τα σπίτια του αύριο.
Φέρνοντας την ύπαιθρο σε εσωτερικούς χώρους
Ακόμα και σε αστικά περιβάλλοντα, η σημασία της συνύφανσης των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων εξακολουθεί να αποτελεί κοινή συνισταμένη με τους περισσότερους να αναζητούν συνδέσεις με τη φύση ακόμα και όταν περιορίζονται σε εσωτερικούς χώρους.
Ίσως, ως απάντηση στον χρόνο που περνάμε σε εσωτερικούς χώρους τα τελευταία δύο χρόνια, η φύση και τα οργανικά υλικά αποτελούν μία από τις κυρίαρχες τάσεις στο χώρο του design σπιτιών από εδώ και πέρα. Ταπετσαρίες εμπνευσμένες από τη φύση, όπως τις ιαπωνικές Άλπεις, οικιακά έπιπλα από φυσικά υλικά όπως το ξύλο, ο πηλός και το νερό αλλά και ο αέρας ως βασικό υλικό σχεδιασμού για φουσκωτά προϊόντα, όπως μια διάφανη βαλίτσα ή ένα φουσκωτό κάθισμα, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Εβδομάδα Design του Μιλάνου, τον Ιούνιο του 2022.
«Η παραμονή στη φύση μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, μας κάνει πιο ήρεμους, μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεσή μας», δήλωσε στους New York Times, από την πλευρά της, η Bea Pila-Gonzalez, σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων στο Μαϊάμι. «Είναι μια φυσική λαχτάρα. Πεινάμε για την εμπειρία αυτού που μας προσφέρει η φύση». Η έλξη της βιοφιλίας σημαίνει, επίσης, ότι η φυτική ύλη που χρησιμοποιείται για την κάλυψη εσωτερικών επιφανειών έχει διευρυνθεί πέρα από τις φτέρες και τα παχύφυτα.
Χαρακτηριστικά όπως τα μεγάλα παράθυρα και οι συρόμενες πόρτες που χρησιμεύουν ως άμεσες πύλες προς τη φύση θεωρούνται, επίσης, ως βασικά στοιχεία που μπορούν να ενισχύσουν τις συνδέσεις με το περιβάλλον και να τονώσουν την ψυχική και σωματική ευεξία. Η μετάβαση από έναν πιο κλειστό σχεδιασμό κτιρίων σε έναν σχεδιασμό που ανοίγεται στη φύση και διασπά τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε μικρότερα, πιο ολοκληρωμένα στοιχεία εξυπηρετεί επιπλέον τη σφυρηλάτηση των συνδέσεων με την ύπαιθρο.
Επιτρέποντας την εμπειρία ενός σπιτιού ως ένα ταξίδι που ενσωματώνει φυσικά στοιχεία, οι σχεδιαστές μπορούν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι αφήνουν πίσω τους τη χαοτική ζωή του δρόμου και εισέρχονται σε ένα σαφώς προσωπικό και ασφαλές περιβάλλον.
Έμφαση στην ευεξία
Με την αυξημένη σημασία της φύσης στο σχεδιασμό κατοικιών και τα οφέλη της για την υγεία, οι χώροι γυμναστικής και ευεξίας στο σπίτι παρουσιάζουν, επίσης, αύξηση της ζήτησης. Μπάνια που μοιάζουν με σπα, γυμναστήρια στο σπίτι, ακόμη και σάουνες, βρίσκονται στις κορυφές των επιθυμιών αρκετών από εκείνους που θέλουν να ανανεώσουν το σπίτι τους. «Υπάρχει μια ώθηση προς τα χαρακτηριστικά ενός σπιτιού που έχει να κάνει λιγότερο με την επίδειξη και περισσότερο με την άνεση και το cocooning», σημειώνει η σχεδιάστρια Nina Blair με έδρα τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Luxuo.com.
Προς αυτή την κατεύθυνση, τα χρώματα που προκαλούν ηρεμία και εμπνέονται από τη φύση και προάγουν την ειρήνη και την ευημερία έχουν γίνει ιδιαίτερα επιθυμητά. Εν ολίγοις, τα φυσικά υλικά, οι απτές υφές και τα αντικείμενα αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, προσκαλώντας τους ιδιοκτήτες σπιτιού να τα βιώσουν και να τα χρησιμοποιήσουν.
Ο φυσικός φωτισμός παραμένει το ζητούμενο
Η λαχτάρα για ένα σπίτι που παρέχει ευεξία στους κατοίκους του αναμένεται να παραμείνει ισχυρή. Μια αποτελεσματική στρατηγική που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγικότητα και βελτιώνει την υγεία είναι ο φυσικός φωτισμός, μια τεχνική με την οποία μεγιστοποιείται η ποσότητα του φυσικού φωτός σε έναν χώρο. Οι αρχιτέκτονες, οι κατασκευαστές και οι διακοσμητές εσωτερικών χώρων αναμένουν να δουν αυτή την τάση να συνεχίζεται, με τους καταναλωτές να ζητούν συνεχώς μεγαλύτερα παράθυρα και πόρτες για να αφήνουν το φυσικό φως να εισέρχεται στους χώρους του σπιτιού. Επιπλέον, τα μεγαλύτερα παράθυρα ευνοούν την επιθυμία για ανοιχτά σχέδια δαπέδου, φέρνοντας φως στους χώρους μέσα στο σπίτι.
Επιστροφή στα βασικά χρώματα
Για τους λάτρεις των χρωμάτων, σύμφωνα με τις τάσεις που παρουσιάστηκαν στην ετήσια έκθεση Casa Decor 2022 στην Ισπανία, οι σχεδιαστές αποδεικνύεται ότι δεν έχουν χάσει το πάθος τους για τα έντονα χρώματα. Μετά από μια ατελείωτη, όπως φάνηκε, βασιλεία του ροζ και του πράσινου συνδυασμού στους εσωτερικούς χώρους, επιστρέφουν και πάλι τα βασικά χρώματα, κυρίως το κόκκινο και το μπλε. Οι λάτρεις του συμβατικού στυλ θα διαπιστώσουν, επίσης, ότι οι αψίδες και η γεωμετρία εμπνευσμένες από το art-deco έχουν διατηρήσει τις θέσεις τους στον πολυτελή σχεδιασμό.
Σχεδιασμός για ασφάλεια
Καθώς οι άνθρωποι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τη διατήρηση καθαρών χώρων υγιεινής, οι είσοδοι και τα χολ δεν γίνονται απλώς μεταβατικές ζώνες μέσα σε ένα σπίτι, αλλά και λειτουργικά κατώφλια ασφαλείας. Ο αρχιτέκτονας Matthew Hufft περιγράφει αυτούς τους χώρους στο Luxuo.com ως όρια, λέγοντας ότι αυτοί οι χώροι δεν είναι νέοι καθαυτοί, αλλά θα απαιτήσουν μια ανανεωμένη έμφαση στο σχεδιασμό τους. «Αυτοί οι χώροι θα αναπτυχθούν και θα γίνουν πολύ πιο λειτουργικοί. Και το άβολο αίτημα προς έναν επισκέπτη να βγάλει τα παπούτσια του δεν θα είναι πλέον άβολο… απλά θα είναι ο αποδεκτός κανόνας».
Πιο υγιή περιβάλλοντα
Με την αυξημένη προσοχή σε πιο υγιεινά εσωτερικά περιβάλλοντα λόγω του COVID-19, οι ιδιοκτήτες σπιτιών επικεντρώνονται στην ανάγκη για βελτιωμένο φυσικό αερισμό και προσοχή στην ποιότητα του αέρα εσωτερικού χώρου (IAQ) στα σπίτια τους. Στην πραγματικότητα, τα κλειστά δωμάτια χωρίς άμεση πρόσβαση σε καλό εξαερισμό έχουν συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα CO2, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους και κόπωση. Αυτό έχει ξεκινήσει τη ζήτηση για φυσικό αερισμό σε όλα τα σπίτια, μέσω μεγαλύτερων ανοιγμάτων όπως παράθυρα, συρόμενες πόρτες και φεγγίτες.