Υπάρχει λοιπόν γονίδιο που ωθεί τους ανθρώπους να είναι άπιστοι και να υποκύπτουν σε σεξουαλικές παρασπονδίες; Σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων, οι άνθρωποι που διαθέτουν μία συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου
DRD4 είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι άπιστοι.
Οι ερευνητές μελέτησαν 180 νέους και νέες σχετικά με τις απόψεις τους για τις διαπροσωπικές σχέσεις και στη συνέχεια εστίασαν την προσοχή τους στο συγκεκριμένο γονίδιο που επηρεάζει το επίπεδο της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.
Περίπου το ένα τέταρτο των νέων που διέθεταν την παραλλαγή αυτή του γονιδίου έτειναν να είναι πιο… «θετικοί» στην απιστία. Και όταν όντως έκαναν απιστίες, δεν περιορίζονταν σε μία μόνο φορά. Στους ανθρώπους με τη συγκεκριμένη γενετική παραλλαγή, φαίνεται πως το εγκεφαλικό σύστημα απόλαυσης-ανταμοιβής ενεργοποιείται από την απελευθέρωση της ντοπαμίνης στους νευρώνες, στις περιπτώσεις της απιστίας, όπου συνυπάρχουν υψηλό ρίσκο και η ανάλογη «ανταμοιβή».
Σύμφωνα με τους ερευνητές στους συγκεκριμένους ανθρώπους συμβαίνει το εξής: λόγω της λειτουργίας της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, η προοπτική απιστίας δημιουργεί το ίδιο αίσθημα με αυτό ενός χαρτοπαίκτη που βλέπει την τύχη του να αλλάζει και να κερδίζει ή ενός αλκοολικού που απολαμβάνει ένα ακόμα ποτό.