Τα αποσμητικά εφευρέθηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 1800, αλλά εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι τα θεωρούσαν γενικά ως περιττά και ανθυγιεινά. Η συζήτηση για την οσμή του σώματος και τις λειτουργίες του σώματος ήταν ακόμα ένα θέμα ταμπού στην ύστερη βικτωριανή εποχή, έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετώπιζαν τα προβλήματα δυσοσμίας πλένοντας τον εαυτό τους πιο συχνά ή φορώντας βαμβάκι στις μασχάλες τους τις ζεστές μέρες.
Τελικά, μια μαθήτρια γυμνασίου με επιχειρηματικό μυαλό, η Έντνα Μέρφι, εφηύρε ένα αντιιδρωτικό που ονόμασε Odorono (Οσμή; Ω όχι!). Μετά από ένα ασταθές ξεκίνημα, οι έξυπνες διαφημιστικές καμπάνιες αύξησαν το ενδιαφέρον, οδηγώντας τα αποσμητικά να γίνουν ένα προϊόν υπερπαραγωγής που μετατράπηκε σε βιομηχανία 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναν αιώνα αργότερα, αναφέρει το περιοδικό Smithsonian.
Πού οφείλεται η οσμή στη μασχάλη
Η ρίζα των περισσότερων οσμών του σώματος, λοιπόν, σύμφωνα με το Verywell Health, βρίσκεται στις μασχάλες όπου οι ιδρωτοποιοί αδένες που ονομάζονται αποκρινείς αδένες απελευθερώνουν τον ιδρώτα όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος. Στη συνέχεια, τα βακτήρια διασπούν τις πρωτεΐνες στον ιδρώτα σας και τις μετατρέπουν σε οξέα. Αυτό το όξινο υποπροϊόν είναι που κάνει τις μασχάλες σας να μυρίζουν. Δυστυχώς, η μυρωδιά του σώματος είναι μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά ευτυχώς, υπάρχει μια ποικιλία αποσμητικών που μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά το ερώτημα έγκειται στο ποιο αποσμητικό να προμηθευτείτε, το αρωματικό ή εκείνο χωρίς άρωμα, και το ποιο, φυσικά, είναι καλύτερο για το δέρμα σας.
Αρωματικό ή χωρίς άρωμα αποσμητικό: Ποιο είναι καλύτερο για το δέρμα σας
Παραδόξως, το άρωμα στο αποσμητικό δεν εξαλείφει τις οσμές. «Τα αποσμητικά είτε καλύπτουν την οσμή με ένα άρωμα, είτε προλαμβάνουν την οσμή ελαχιστοποιώντας την επαφή του ιδρώτα με βακτήρια που προκαλούν οσμή ή μειώνουν το επίπεδο των βακτηρίων που προκαλούν οσμή στο δέρμα«, δήλωσε στο Cosmopolitan ο δερματολόγος Δρ. Joshua Zeichner. Το κλειδί είναι να βρείτε ένα αποσμητικό που να περιέχει τα συγκεκριμένα συστατικά που θα είναι αποτελεσματικά στην εξόντωση των βακτηρίων που προκαλούν την οσμή του σώματος, όπως το αμυγδαλικό οξύ και το υδροξείδιο του μαγνησίου.
Ακόμα κι αν οι μυρωδιές στα αποσμητικά δεν βοηθούν στην εξάλειψη της μυρωδιάς, δεν πρόκειται να είναι επιβλαβείς. Σύμφωνα με τον Δρ. Zeichner, εάν δεν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή κάποια αλλεργία, δεν πρέπει να ανησυχείτε μήπως το άρωμα είναι κακό για εσάς.
Εάν προτιμάτε αποσμητικά χωρίς άρωμα, ένα πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι το χωρίς άρωμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το αποσμητικό δεν περιέχει άρωμα. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), το αποσμητικό χωρίς άρωμα μπορεί να έχει ακόμα αρωματικά συστατικά, αλλά υπάρχουν χημικές ουσίες στο προϊόν που καλύπτουν αυτές τις μυρωδιές. Τα προϊόντα χωρίς άρωμα, ωστόσο, δεν περιέχουν καμία χημική ουσία κάλυψης. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν που δεν περιέχει άρωμα -ακόμα και το είδος που η μύτη σας δεν μπορεί να εντοπίσει- φροντίστε να αναζητήσετε την ετικέτα Safer Choice της EPA και ότι το προϊόν είναι πιστοποιημένο χωρίς άρωμα.