Το «κοκτέιλ» περιποίησης δέρματος είναι μια μέθοδος, η οποία περιλαμβάνει την ανάμειξη πολλών προϊόντων περιποίησης του δέρματος μαζί, και τον τελευταίο καιρό έχει γίνει viral στα social media. Ωστόσο, ένας δερματολόγος εξηγεί στη γκουρού του lifestyle Μάρθα Στιούαρτ γιατί αποτελεί κακή ιδέα για το δέρμα σας.

Περνώντας το χρόνο σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συναντήσετε μια ανάρτηση ή ένα βίντεο σχετικό με το κοκτέιλ περιποίησης δέρματος. Αυτό περιλαμβάνει την ανάμειξη πολλών προϊόντων μαζί για να συντομεύσετε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας και να εξαλείψετε τη διαδικασία βήμα προς βήμα. Ωστόσο, όσο και αν φαίνεται ότι εξοικονομεί χρόνο, ο πιστοποιημένος δερματολόγος και συνιδρυτής της 456 Skin, Δρ. Κάρλος Τσαρλς, εξηγεί στο marthastewart.com τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να το κάνετε.

Προϊόντα περιποίησης προσώπου

Γιατί να πείτε όχι στο «κοκτέιλ» περιποίησης δέρματος

Οι ρουτίνες περιποίησης δέρματος πολλαπλών βημάτων είναι πάνω κάτω οι ίδιες. Ενώ η ρουτίνα ορισμένων ανθρώπων περιλαμβάνει απλά συστήματα (καθαρισμός, ενυδάτωση και προστασία με αντηλιακό το πρωί), άλλοι περηφανεύονται για τα μακροσκελή σχήματα 10 και πλέον βημάτων. Σε όποιο στρατόπεδο κι αν είστε, ο Δρ. Τσαρλς λέει ότι οι ασθενείς του συχνά αναζητούν τρόπους για να εξορθολογίσουν τη ρουτίνα τους χωρίς να θυσιάζουν τα οφέλη ενός πιο εμπλεκόμενου σχήματος.

«Επομένως, όταν μου κάνουν την ερώτηση “είναι εντάξει να αναμειγνύω πολλά προϊόντα και αν ναι, πώς να το κάνω;” η απάντηση που παίρνουν είναι όχι. Κι αυτό γιατί τα προϊόντα περιποίησης δέρματος έχουν πολλά συστατικά που τα κάνουν να λειτουργούν καλά και το ενεργό συστατικό είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Τα άλλα πρόσθετά τους αποτελούν, επίσης, παράγοντες της αποτελεσματικότητάς τους», εξηγεί ο Δρ. Τσαρλς. «Όταν αναμειγνύετε προϊόντα μαζί, διατρέχετε τον κίνδυνο να διαταραχθεί η ισορροπία των συστατικών σε κάθε προϊόν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα».

Προϊόντα περιποίησης προσώπου

Προτιμήστε τα πολλά στρώματα προϊόντων

Ο ερεθισμός είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί όταν ακολουθείτε μια πολυεπίπεδη, σε αντίθεση με μια μικτή, προσέγγιση. «Η χρήση προϊόντων που λειτουργούν καλά μαζί είναι ένας καλός τρόπος για να επιτύχετε τους στόχους φροντίδας του δέρματός σας», λέει ο Δρ. Τσαρλς, σημειώνοντας ότι η τήρηση μιας αποτελεσματικής σειράς εφαρμογής είναι απείρως πιο αποτελεσματική από το να αναμειγνύετε όλους τους ορούς και τις ενυδατικές σας κρέμες.

Προϊόντα περιποίησης προσώπου

Κάντε συνδυασμούς

Ενώ ο Δρ. Τσαρλς δεν συνιστά την ανάμειξη οποιωνδήποτε προϊόντων μαζί και την εφαρμογή τους ως ένα, σημειώνει ότι ορισμένες φόρμουλες ταιριάζουν και λειτουργούν αρκετά αποτελεσματικά μαζί. «Αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και ένα καθημερινό αντηλιακό στρώμα ευρέος φάσματος αποτελούν ιδανικό συνδυασμό», τονίζει. «Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν εξαιρετικό τρόπο προστασίας από τις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύεται το αντιοξειδωτικό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των επιπτώσεων της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες των ακτινών UV και τη γενική περιβαλλοντική ρύπανση».

Όσο για έναν άλλο πολυεπίπεδο συνδυασμό που προτείνει ο Δρ. Τσαρλς; Αυτός δεν είναι άλλος από ένα τοπικό ρετινοειδές που ακολουθείται από μια απλή μαλακτική κρέμα πλούσια σε κεραμίδια. «Η ενυδατική κρέμα θα βοηθήσει να αντισταθμιστεί οποιοσδήποτε από τους πιθανούς ερεθισμούς που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα του ρετινοειδούς», λέει.