Όσον αφορά τη φροντίδα του δέρματος η βιταμίνη C και το υαλουρονικό οξύ είναι ένα υπέροχο δίδυμο. Και τα δύο μπορούν να ωφελήσουν όλους τους τύπους δέρματος, γεγονός που τα καθιστά αξιόπιστες επενδύσεις για κάθε ρουτίνα ομορφιάς.

Επιπλέον, η βιταμίνη C εξομαλύνει τον τόνο του δέρματος και δίνει στην επιδερμίδα σας μια ιδιαίτερη λάμψη, ενώ το υαλουρονικό οξύ είναι ένας διάσημος (αν όχι ο πιο διάσημος) ενυδατικός παράγοντας. Ωστόσο, ποιο από τα δύο πρέπει να εφαρμόζεται πρώτο;

Υαλουρονικό οξύ

Και τα δύο αυτά συστατικά, λοιπόν, κάνουν την καλύτερη δουλειά τους υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ο ορός βιταμίνης C εφαρμόζεται ιδανικά σε καθαρό, στεγνό δέρμα ώστε να μπορεί να διεισδύσει στα κύτταρα του δέρματος, και το υαλουρονικό οξύ σε ένα υγρό πρόσωπο για να μπορεί να τραβήξει νερό στο δέρμα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για δύο πολύ διαφορετικές προϋποθέσεις, έρχεται το ερώτημα ποιο εφαρμόζεται πρώτο στην ίδια ρουτίνα περιποίησης του προσώπου.

Περιποίηση προσώπου – Τι να εφαρμόζετε πρώτο: τη βιταμίνη C ή το υαλουρονικό οξύ

Σύμφωνα με το mindbodygreen.com, εφαρμόστε πρώτα τη βιταμίνη C και μετά ταμπονάρετε το HA σας. Η βιταμίνη C είναι διαβόητα ασταθής -χάνει τη δραστηριότητά της όταν εκτίθεται στον αέρα, το φως και το νερό- γι’ αυτό θέλετε να την εφαρμόσετε σε καθαρό, στεγνό δέρμα αμέσως μετά το πλύσιμο. Θα πρέπει, επίσης, να την αφήσετε να στεγνώσει εντελώς, καθώς η συσσώρευση προϊόντων αμέσως μετά θα μπορούσε ενδεχομένως να απενεργοποιήσει τη δράση της βιταμίνης C.

Ορός βιταμίνης C

Από την άλλη, η εφαρμογή του υαλουρονικού οξέως σε υγρό δέρμα θα διευκολύνει το υγροσκοπικό να τραβήξει νερό, αλλά μπορεί επίσης να αντλήσει και αυτή την υγρασία από το περιβάλλον σας. Μην ξεχνάτε ότι το υαλουρονικό οξύ μπορεί να κρατήσει έως και 1.000 φορές το βάρος του σε νερό και δεν χρειάζεται απαραίτητα να το παρέχετε μόνοι σας. «Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι το HA πρέπει να εφαρμοστεί απευθείας σε υγρό δέρμα», λέει ο δερματολόγος Ife J. Rodney, M.D., FAAD, ιδρυτικός διευθυντής της Eternal Dermatology + Aesthetics.

Έτσι, μπορείτε να εφαρμόσετε πρώτα τη βιταμίνη C, να την αφήσετε να στεγνώσει εντελώς και μετά να εφαρμόσετε το υαλουρονικό σας οξύ. Απλώς θυμηθείτε να συμπληρώνετε τα πάντα με μια ενυδατική κρέμα -θέλετε ακόμα να σφραγίσετε το HA για να κλειδώσετε την ενυδάτωση.

Γυναίκα με ορό προσώπου

Ή, εάν θέλετε να εφαρμόσετε το HA σας σε βρεγμένο δέρμα για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του, η πιστοποιημένη δερματολόγος Ava Shamban, MD, ιδρύτρια του SkinFive and The Box by Dr. Ava, εξακολουθεί να συνιστά να εφαρμόζετε τον ορό σας με βιταμίνη C και να τον αφήνετε να στεγνώσει εντελώς.

«Η εξαιρετικά αντιδραστική φύση και το χαμηλό pH της βιταμίνης C σε μορφή ορού συνήθως της επιτρέπουν να διεισδύσει γρήγορα στο καθαρό, ξηρό δέρμα», λέει. Αφού στεγνώσει, εφαρμόστε ένα ενυδατικό τόνερ ή αιθέριο έλαιο με βάση το νερό και στη συνέχεια απλώστε τον ορό σας με υαλουρονικό οξύ στο πρόσωπό σας. Και πάλι, ολοκληρώστε την περιποίησή σας με μια ενυδατική κρέμα για να κλειδώσετε την ενυδάτωση.