Το γκρέιπφρουτ, αν και δεν είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές λόγω της γλυκόξινης γεύσης του, είναι γεμάτο με οφέλη για την υγεία και αποτελεί εξαιρετική προσθήκη στο καθημερινό πρωινό ή το απογευματινό σας σνακ. Αν και οι περισσότεροι το προσθέτουν ως συστατικό στο χυμό τους, επιλέγοντας να μην το καταναλώσουν σκέτο, δείτε γιατί πρέπει να το τρώτε ολόκληρο και όχι να πίνετε απλώς το χυμό του.
Σύμφωνα με το Healthline, τα γκρέιπφρουτ είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ένα γκρέιπφρουτ μεσαίου μεγέθους περιέχει λίγο περισσότερες από 100 θερμίδες. Ωστόσο, αυτή η ίδια ποσότητα φρούτων περιέχει πάνω από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C, καθώς και πάνω από το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α.
Γκρέιπφρουτ: Ποια τα οφέλη του για την υγεία
Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ θα σας προσφέρει, επίσης, κάλιο, θειαμίνη, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο, και αν και είναι χαμηλό σε πρωτεΐνη, το γκρέιπφρουτ περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα φυτικών ινών. Ωστόσο, η κατανάλωση του χυμού από μόνη της δεν θα σας δώσει αυτά τα οφέλη, επειδή το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών βρίσκεται στον πολτό του φρούτου.
Τέλος, το γκρέιπφρουτ περιέχει διάφορες αντιοξειδωτικές φυτικές ενώσεις, οι οποίες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης πολλών ασθενειών. Η κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ κάθε μέρα μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να σας κρατήσει ενυδατωμένους και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.
Γκρέιπφρουτ : Γιατί πρέπει να τρώτε ολόκληρο το φρούτο
Αν και ο χυμός γκρέιπφρουτ από μόνος του έχει σίγουρα κάποια οφέλη, θα αξιοποιήσετε στο έπακρο το συγκεκριμένο εσπεριδοειδές τρώγοντάς το ολόκληρο. Το γκρέιπφρουτ περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα φυτικών ινών και νερού, τα οποία και τα δύο μαζί μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη πέψη, εξηγεί το healthdigest.com. Οι φυτικές ίνες μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στον έλεγχο της όρεξης, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια απώλειας βάρους.
Όταν τρώτε ολόκληρο το γκρέιπφρουτ, ωστόσο, μην αποφεύγετε το κουκούτσι του, που αποτελεί το λευκό μέρος μεταξύ της σάρκας του φρούτου και της φλούδας. «Τα κουκούτσια του γκρέιπφρουτ είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά και επίσης διαλυτές φυτικές ίνες που θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε χορτάτοι και να επηρεάσουν τις αντιδράσεις σας στη γλυκόζη», είπε ο Wesley Delbridge, διαιτολόγος με έδρα το Phoenix, στο Health.
Ενώ το κουκούτσι μπορεί να έχει πικρή γεύση, αξίζει να το φάτε αν μπορείτε να ξεπεράσετε τη γεύση του. Η κατανάλωση μόνο χυμού γκρέιπφρουτ μπορεί, επίσης, να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα σας, καθώς ο χυμός περιέχει όλη τη ζάχαρη από τα φρούτα χωρίς καμία ίνα. «Ο χυμός γκρέιπφρουτ είναι υπέροχος, αλλά στο τέλος της ημέρας, η κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου είναι εκείνη που θα σας προσφέρει όλα τα οφέλη του γκρέιπφρουτ», συμπλήρωσε ο Delbridge.