Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι η ανιδιοτελής συμπεριφορά, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, μπορεί να τους/τις κάνει πιο ελκυστικούς/ες σε ένα πιθανό σεξουαλικό σύντροφο.
Σε μια πρόσφατη έρευνα που έγινε σε 459 φοιτητές, οι νεαρές γυναίκες και οι άντρες ήταν πιο πιθανό να νιώθουν ικανοποιημένοι με τους/τις συντρόφους τους, όσο πιο ταπεινούς, σεμνούς, ευγενικούς και με καλούς τρόπους τους θεωρούσαν.
Η έρευνα επικεντρώθηκε σε φοιτητές που είχαν πληγωθεί ή νιώσει προσβεβλημένοι από τους συντρόφους τους μέσα στους τελευταίους δύο μήνες και βαθμολόγησε το πώς αντιλαμβάνονταν τους συντρόφους τους από την άποψη της ταπεινότητας.
Η έρευνα, που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας, βρήκε ότι οι φοιτητές ήταν πιο αφοσιωμένοι στη σχέση τους, αν πίστευαν ότι ο σύντροφός τους ήταν σεμνός και ταπεινόφρων, ακόμη κι αν τους είχε απατήσει.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έρευνα αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει την κατανόησή μας για το πώς η φυσική επιλογή μπορεί να ευνοήσει συμπεριφορές, οι οποίες συνεπάγονται την επένδυση σημαντικού χρόνου βοηθώντας τους άλλους.
«Υποστηρίζεται η πρόταση, ότι η ταπεινότητα μπορεί να βοηθήσει την επισκευή και δημιουργία σχέσεων με ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς» αναφέρουν οι ερευνητές.
Η έρευνα αυτή ακολουθεί μία πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ και το πανεπιστήμιο John Moores στο Λίβερπουλ, τα οποία διεξήγαγαν ένα πείραμα με 32 γυναίκες και 35 άντρες, ζητώντας τους να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα του αντίθετου φύλου, βασιζόμενοι σε μια λίστα κριτηρίων/αρχών.
Η λίστα αποτελούνταν από χαρακτηριστικά που θεωρούνταν ανιδιοτελή, όπως για παράδειγμα «κάνει τα ψώνια για τον ηλικιωμένο γείτονά του», και άλλα που θεωρούνταν ουδέτερα, όπως για παράδειγμα οι προτιμήσεις στο φαγητό.
Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι και τα δύο φύλα αξιολόγησαν τους πιθανούς ερωτικούς τους συντρόφους για μια μακροχρόνια σχέση ως πιο ελκυστικούς, όταν πίστευαν ότι διέπονταν από αλτρουιστική συμπεριφορά.