Όταν το παιδί σας βρίσκεται στη μέση ενός ξεσπάσματος, μπορεί να σας είναι πολύ δύσκολο να συγκρατηθείτε και να μην καταρρεύσετε, πρέπει ωστόσο να το αντιμετωπίσετε.
«Τα ξεσπάσματα είναι τρομερά δύσκολο και δυσάρεστα για τους γονείς αλλά αποτελούν μέρος της νηπιακής ηλικίας», λέει ο Ray Levy, κλινικός ψυχολόγος και συγγραφέας. «Τα μικρά παιδιά – δηλαδή εκείνα μεταξύ 1 και 4 ετών – δεν έχουν αναπτύξει ακόμη καλές δεξιότητες αντιμετώπισης του θυμού τους. Χάνουν απλώς τον έλεγχο προκειμένου να πάρουν αυτό που θέλουν» συμπληρώνει ο Levy.
Για τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 και 2, τα ξεσπάσματα συχνά πηγάζουν από την προσπάθεια τους να επικοινωνήσουν για τις ανάγκες τους – μπορεί να θέλουν περισσότερο γάλα, αλλαγή πάνας, συγκεκριμένο παιχνίδι – αλλά δεν έχουν τις γλωσσικές δεξιότητες για να το εκφράσουν. Έτσι απογοητεύονται και ξεσπούν υπερβολικά.
Για τα μεγαλύτερα παιδιά, τα ξεσπάσματα είναι περισσότερο ένας αγώνας για την εξουσία. Γνωρίζουν τις επιθυμίες τους και τις διεκδικούν. Αν δεν ικανοποιηθούν, ξεσπούν!
Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να σταματήσετε αυτά τα ξεσπάσματα; Ακολουθούν 8 τρόποι που μπορείτε να υιοθετήσετε.
Αγνοήστε το παιδί
Ο λόγος για τον οποίο δουλεύει αυτός ο τρόπος είναι ο εξής: Κατά τη διάρκεια ενός ξεσπάσματος, το παιδί σας είναι κυριολεκτικά εκτός ελέγχου – συναισθήματα και λογική. Ό,τι και να πείτε λοιπόν δεν θα έχει ουσιαστικό νόημα.
Είναι όπως κατά τη διάρκεια ενός πνιγμού. Δεν μπορεί κανείς να διδάξει αυτόν που πνίγεται πώς να κολυμπήσει. Δευ υπάρχει λοιπόν τίποτα που μπορείτε να κάνετε παρά να περιμένετε να ηρεμήσει και μόνο τότε να μιλήσετε.
Διαβάστε περισσότερα στο baby.gr…