Οι παρακάτω δεν είναι απλά συμβουλές αλλά απαραίτητες οδηγίες για όλες όσες επιθυμούν να γυμνάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε αυτήν την περίοδο δεν χωράνε παραβλέψεις και αστοχίες. Το ζήτημα είναι να μπορέσετε να κάνετε καλό για εσάς και το μωρό που θα φέρετε στον κόσμο…

Ξεκινήστε με πολύ χαμηλή ένταση και για λίγα λεπτά το πρόγραμμα ή το είδος της άσκησης που επιλέξατε.

Είναι απαραίτητα τα συχνά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Οι αρθρώσεις είναι πολύ χαλαρές κατά τη φάση της εγκυμοσύνης οπότε αποφεύγετε ανώμαλο έδαφος κατά το τρέξιμο ή το περπάτημα. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι ένας τραυματισμός ή ένα διάστρεμμα/σπάσιμο.

Κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αποφεύγετε ασκήσεις που επιβάλλουν την οριζόντια θέση της πλάτης σας, καθώς στη θέση αυτή η μήτρα δεν έχει καλή αιματική ροή με ενδεχόμενο επιπλοκών.

Πίνετε πολύ νερό ακόμα και αν δεν διψάτε. Μην ξεχνάτε ότι ο οργανισμός είναι ήδη αφυδατωμένος όταν αισθάνεται πια έντονα την δίψα.

Αποφεύγετε τα αθλήματα που απαιτούν σωματική επαφή (κίνδυνος τραυματισμών).

Ασκήσεις χαλάρωσης – διάτασης κατά την αρχή και το τέλος του προγράμματος εκγύμνασης, είναι απαραίτητες και τώρα.

Οι ασκήσεις με βάρη θα πρέπει να δίνουν έμφαση στη βελτίωση της κλήσης του σώματος ενώ φρόνιμο είναι να μην ανυψώνετε βάρη πάνω από το κεφάλι σας.

Εάν υπάρξει οποιαδήποτε ενόχληση (π.χ. Πόνος, αιμορραγία, ζάλη, εμετός, δυσφορία, υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας, δυσκολία στην αναπνοή, ταχυκαρδία, κράμπες), σταματάτε αμέσως την προπόνηση.

Όλες οι έγκυες και δη οι ασκούμενες θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τα γεύματά τους ώστε να λαμβάνουν επαρκή θρεπτικά συστατικά και υγρά.

Αποφεύγετε την γυμναστική όταν έχει καύσωνα.