Το 1990 η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Στη συνάντηση κορυφής για τα παιδιά που οργανώθηκε, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν ενάντια στην τάση να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου.

Στην Ελλάδα η Εβδομάδα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο 1 με 7 Νοεμβρίου και ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1996. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικού Θηλασμού διοργανώθηκαν εκδηλώσεις και σεμινάρια με στόχο την ενημέρωση και προώθηση του μητρικού θηλασμού, αλλά και την αλλαγή νοοτροπίας και στάσης απέναντι στην εικόνα γυναίκας, που τρέφει το μωρό της δημόσια.

Οι θηλάζουσες μητέρες στην Ελλάδα ανέλαβαν δράση και το Σάββατο διοργανώθηκαν σε διάφορες πόλεις συναντήσεις μαμάδων με σκοπό την υποστήριξη του δημόσιου θηλασμού.

Στην Αθήνα οι μαμάδες έδωσαν ραντεβού για δημόσιο θηλασμό στο Σύνταγμα και έστειλαν το μήνυμα πως ο θηλασμός είναι το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα για τη ζωή και φυσικά δεν πρέπει να είναι ταμπού μια τόσο φυσική διαδικασία. Η προστασία, η προαγωγή και υποστήριξη του θηλασμού είναι δικαίωμα κάθε μητέρας, κάθε παιδιού, είναι ανθρώπινο δικαίωμα.

«Η κοινωνία είναι υποχρεωμένη να δει τη μητέρα να θρέφει το παιδί της. Είναι απαραίτητη αυτή η εικόνα για τα νέα παιδιά», αναφέρει η Χαρά Τζαχρήστα, γραμματέας του Συλλόγου «Φίλοι του Μητρικού Θηλασμού» και προσθέτει: «Από τη δεκαετία του ΄80, που το ποσοστό μητρικού θηλασμού βρισκόταν κάτω του 10%, σήμερα είμαστε σε αρκετά καλύτερη κατάσταση. Οι μητέρες σήμερα ενδιαφέρονται σχεδόν από την αρχή της εγκυμοσύνης να ενημερωθούν για το θηλασμό και θέλουν να θηλάσουν.

Το θέμα της φετινής Εβδομάδας ήταν: «Μητρικός Θηλασμός. Μόνο 10 βήματα με ένα “φιλικό προς τα βρέφη” τρόπο».
 
Τα 10 βήματα είναι τα εξής:

1. Ύπαρξη γραπτής πολιτικής για το Μητρικό θηλασμό και κοινοποίησή της τακτικά σε όλο το προσωπικό υγείας.

2. Εκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

3. Ενημέρωση όλων των εγκύων για τα οφέλη και τους τρόπους διαχείρισης του θηλασμού.

4. Παροχή βοήθειας προς τις μητέρες για να ξεκινήσουν το θηλασμό το πρώτο ημίωρο μετά τη γέννηση.

5. Επίδειξη στις μητέρες για το πώς να θηλάζουν και πώς να διατηρήσουν τη γαλουχία ακόμη κι όταν πρέπει να αποχωρισθούν τα νεογέννητά τους.

6. Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους.

7. Εφαρμογή της πρακτικής «rooming in», δηλαδή να επιτρέπεται να παραμένει η μητέρα μαζί με το μωρό της 24 ώρες την ημέρα.

8. Ενθάρρυνση του θηλασμού, όταν το μωρό το αποζητάει (δηλ. χωρίς ωράριο).

9. Όχι τεχνητές θηλές ή πιπίλες στα μωρά, που θηλάζουν.

10. Ενδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες θα παραπέμπονται οι μητέρες κατά την έξοδό τους από το νοσοκομείο ή την κλινική.

Σύμφωνα με στοιχεία, περισσότερα από 20.000 μαιευτήρια (περίπου 28 % όλων των μαιευτηρίων παγκοσμίως) εφαρμόζουν και τα 10 βήματα και είναι πιστοποιημένα ως «φιλικά προς τα βρέφη».

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί ακολουθώντας το «φιλικό προς τα βρέφη» τρόπο θα αυξηθούν τα ποσοστά θηλασμού, ενώ θα βελτιωθεί η υγεία των μητέρων και των βρεφών σε όλη την υφήλιο.