Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Obesity, τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν αυξημένο σωματικό βάρος, σε σχέση με αυτά που γεννιούνται φυσιολογικά.
Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν οι αναφορές από 10.000 παιδιά στη Μ. Βρετανία. Από αυτά όσα γεννήθηκαν με καισαρική τομή είχαν κατά μέσο όρο χαμηλότερο σωματικό βάρος κατά τη γέννησή τους.
Από τις έξι όμως εβδομάδες και μετά αρχίζουν να αποκτούν περισσότερο βάρος. Τα παιδιά ηλικίας 11 ετών που γεννήθηκαν με καισαρική και για τα οποία συνυπάρχουν και άλλοι επιβαρυντικοί για το βάρος τους παράγοντες, όπως υψηλό σωματικό βάρος της μητέρας, έλλειψη ή μικρή διάρκεια θηλασμού, είχαν 83 % περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα και παχύσαρκα. Το γεγονός αυτό οφείλεται σύμφωνα με τους ερευνητές στην απουσία, σε αυτά τα παιδιά, κάποιων βασικών φυσικών διαδικασιών, στις οποίες υπόκεινται όταν γεννιούνται με φυσιολογικό τρόπο.
Μία από αυτές είναι η έκθεση του εμβρύου στα φιλικά βακτήρια της μητέρας μέσα από τη φυσιολογική χωρίς καισαρική πορεία του εμβρύου στην κοιλιά της μητέρας μέχρι να γεννηθούν, που έχει ως αποτέλεσμα τον πρώιμο αποικισμό του εντέρου τους με φιλικά βακτήρια και τη δημιουργία από νωρίς της εντερικής τους χλωρίδας, κάτι που δεν συμβαίνει χρονικά στο ίδιο σημείο στα παιδιά με καισαρική.
Ωστόσο, χρειάζεται ακόμη διερεύνηση ο μηχανισμός που συνδέει το αυξημένο σωματικό βάρος με τη διαμόρφωση της εντερικής χλωρίδας.
Ορισμένοι πάντως υποστηρίζουν ότι τελικά αυτό που μετράει περισσότερο είναι η επιρροή των γονιών στα παιδιά, καθώς όπως και από τη μελέτη βρέθηκε, από τα παιδιά με καισαρική, εκείνα που είχαν υπέρβαρη μητέρα είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν και αυτά υπέρβαρα.
Πηγή: neadiatrofis.gr