Όταν κάποιος μας κάνει μια ερώτηση, το λογικό είναι να περιμένει από εμάς μια ευθεία και ξεκάθαρη απάντηση.

Σωστά;

Τότε γιατί για παράδειγμα, κάθε φορά που ένας άντρας δέχεται την ερώτηση «Μού πάει αυτό το φόρεμα;» αρχίζει να ιδρώνει και να μην ξέρει πώς να τη χειριστεί; Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που θα μπορούσε να απαντήσει κανείς, όμως όλα θα μπορούσαν να είναι είτε εντελώς σωστά, είτε παντελώς λανθασμένα!

Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό, αναρωτιέται ο Bernard Marr, επιτυχημένος συγγραφέας και σύμβουλος επιχειρήσεων.

Το πρόβλημα ξεκινά επειδή αντί να χρησιμοποιούμε τις λέξεις με την κυριολεκτική τους σημασία, οι γυναίκες συνηθίζουν να τις ερμηνεύουν ως ένα «μυστικό κώδικα», υπονοώντας κάτι εντελώς διαφορετικό.

Τι πραγματικά εννοούν οι γυναίκες όταν χρησιμοποιούν συγκεκριμένες φράσεις, πέρα από την κυριολεκτική τους σημασία;

Δείτε παρακάτω μερικές «διασκεδαστικές ερμηνείες» που δίνει ο Marr από φράσεις και διαλόγους ανάμεσα σε ζευγάρια:

Μου πάει αυτό το φόρεμα; = Πρόκειται για μια ερώτηση-παγίδα. Στο 90% των περιπτώσεων αυτό που θα εννοεί μια γυναίκα είναι το εξής: «Πες μου ότι είμαι όμορφη, χωρίς να διστάσεις, χωρίς να το σκεφτείς για πολλή ώρα. Απλά πες το». Εκτός… κι αν γνωρίζει ήδη ότι δεν τής πηγαίνει και δεν την κολακεύει. Σε αυτήν την περίπτωση σας δοκιμάζει. Θέλει να διαπιστώσει αν θα είστε ειλικρινείς απέναντί της. Το δύσκολο είναι να καταλάβετε κάθε φορά τι από τα δύο εννοεί.

Πρέπει να μιλήσουμε = Αυτό που εννοεί είναι το εξής: «Πρέπει να αλλάξεις κάτι που κάνεις και θα σου πω ακριβώς τι είναι αυτό».

Τι να ετοιμάσω να φάμε; = Δεν πρόκειται για μια απλή ερώτηση, αλλά για την αρχή ενός παιχνιδιού «μάντεψε τι», μέχρι να βρείτε τελικά τι φαγητό είχε προαποφασίσει να ετοιμάσει για βραδινό.

Τι λες να δούμε στην τηλεόραση; = Ισχύει ότι και για το δείπνο (βλ. παραπάνω).

Θα μαζέψω τα πλυμένα ρούχα, όταν επιστρέψω = «Αν όταν γυρίσω δεν τα έχεις ήδη μαζέψει, την πάτησες».

Αν έχεις χρόνο κάποια στιγμή, μπορείς να κάνεις… = Αυτό που εννοεί είναι: «Θέλω να το κάνεις τώρα».

Καλά = Αν αυτή είναι η απάντηση σε μια ερώτηση τότε σημαίνει: «Έχω δίκιο, εσύ έχεις άδικο και δε χρειάζεται να το συζητήσουμε περισσότερο».

Τίποτα = Ειδικά αν αυτό είναι απάντηση στην ερώτηση «Έχεις κάτι; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα;» τότε σημαίνει: «Το ξέρεις ότι έχω κάτι, αλλά θέλω να το μαντέψεις».

Κάνε ό,τι νομίζεις = Να είστε πολύ προσεχτικοί εδώ, γιατί αυτό δε σημαίνει ότι έχετε το ελεύθερο να κάνετε όντως ό,τι θέλετε, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Είναι μια πρόκληση του τύπου: «τόλμησε να το κάνεις και θα δεις εσύ».

Καλά, άστο = Είναι πολύ ξεκάθαρο πια ότι αυτό που εννοεί είναι: «Δε μπορείς να καταλάβεις με τίποτα αυτό που σου λέω». Αν ακούσετε αυτή τη φράση να βγαίνει από το στόμα της, θα τα «βρείτε σκούρα».

Αλήθεια; = Αν αυτό είναι η απάντηση σε ό,τι λέτε τότε η πραγματική του σημασία είναι η εξής: «Δε με ενδιαφέρει καθόλου τι λες και δε σε ακούω».

Τι λες, μήπως να πάρουμε καινούριες κουρτίνες; = «Θέλω να αλλάξουμε τα έπιπλα, τα χαλιά και ό,τι άλλο υπάρχει μέσα σε αυτό το δωμάτιο». Μερικές φορές μπορεί να σημαίνει μέχρι και: «Θέλω να πάμε σε άλλο σπίτι».

Πέντε λεπτά = Μπορεί να σημαίνει από 20 λεπτά μέχρι δύο ώρες, ειδικά αν ετοιμάζεται για να πάει κάπου. Εκτός κι αν αφορά εσάς, τότε αυτό που εννοεί είναι ότι «θέλει να το κάνετε τώρα»!

Αστείο (ειρωνικά) = Αυτό δε σημαίνει ότι σας βρίσκει διασκεδαστικό, αντίθετα είναι μια ειρωνική δήλωση που υπονοεί ότι: «Εσύ (ή η κατάσταση) δεν είσαι καθόλου αστείος με αυτό που κάνεις/λες κ.τ.λ.».

Δε φωνάζω = «Μπορώ να φωνάζω όσο θέλω, γιατί είναι σημαντικό».

Σταμάτα να φωνάζεις = «Μη μιλάς άλλο».

Δε με ενδιαφέρει = «Με ενδιαφέρει» και πολύ μάλιστα.

Θα δούμε = «Θα το πληρώσεις μετά».

Ναι = «Όχι».

Όχι = «Όχι.»

Ίσως = «Όχι».

Ίσως αργότερα = «Ποτέ».

Λυπάμαι = «Θα το μετανιώσεις».

Χρειαζόμαστε = «Θέλω».

Δε φταις εσύ = «Εσύ φταις».

Ουάου! = Μη γελαστείτε και πιστέψετε ότι αυτό είναι κάποιου είδους κοπλιμέντο για εσάς, ή ότι της αρέσεις αυτό που βλέπει. Αυτό που εννοεί κατά πάσα πιθανότητα είναι: «Πώς μπορεί να είσαι τόσο χαζός;».