Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική μπορούν να είναι ήσυχες ότι η μέθοδος αυτή δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή άλλων γυναικολογικών καρκίνων, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα σε ισραηλινές γυναίκες.«Τα ευρήματα της έρευνάς μας είναι καθησυχαστικά. Δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση ποσοστών σε κάποιο τύπο καρκίνου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Λουίζ Μπρίντον επικεφαλής του Τμήματος Ορμονών και Επιδημιολογίας του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου στο Ρόκβιλ του Μέρυλαντ.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει κάποιον συσχετισμό ανάμεσα στην φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών που γίνεται κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής και την αύξηση του κινδύνου εμφάνιση καρκίνου του μαστού, καθώς και την οριακή αύξηση του κινδύνου εμφάνισης όγκων στις ωοθήκες.
Από την άλλη μεριά όμως, άλλες έρευνες δεν έχουν δείξει την ύπαρξη συσχετισμού ανάμεσα στις θεραπείες υπογονιμότητας και τον καρκίνο.
Η συγκεκριμένη έρευνα εξέτασε τα ιατρικά αρχεία 67.608 γυναικών που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση μεταξύ του 1994 και του 2011 και 19.795 γυναικών που δεν έκαναν κάποια θεραπεία υπογονιμότητας. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα 1.509 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα στις πιθανότητες μια γυναίκας να διαγνωστεί με καρκίνο του ενδομήτριου ή του μαστού με βάση το αν είχε υποβληθεί ή όχι σε εξωσωματική γονιμοποίηση.
Οι ερευνητές ωστόσο διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών αυξανόταν ελαφρώς όσο περισσότερους κύκλους εξωσωματικής έκανε μια γυναίκα. Εξηγούν όμως ότι το εύρημά τους θα μπορούσε να είναι τυχαίο και δεν μπορεί να οδηγήσει σε ένα σαφή συσχετισμό ανάμεσα στην εξωσωματική γονιμοποίηση και τον καρκίνο των ωοθηκών, δεδομένου μάλιστα ότι οι υπογόνιμες γυναίκες συνήθως έχουν εξαρχής προβλήματα στις ωοθήκες. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Fertility & Sterility.
Πηγή: vita.gr