Παρόλο που μέχρι σήμερα αρκετές έγκυες αποφεύγουν το αντιγριπικό εμβόλιο με το φόβο να κάνει κακό στο μωρό τους, μια νέα μεγάλη νορβηγική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι μάλλον θα έπρεπε να φοβούνται περισσότερο την ίδια τη γρίπη. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ο εμβολιασμός για τη γρίπη κατά την εγκυμοσύνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο το έμβρυο να πεθάνει στη μήτρα, ενώ προστατεύει τις ίδιες σε σημαντικό βαθμό.
Το αντιγριπικό εμβόλιο εδώ και πολλά χρόνια θεωρείται από τους γιατρούς ασφαλές κατά την εγκυμοσύνη και η νέα μεγάλη μελέτη -η μεγαλύτερη έως τώρα- έρχεται να το επιβεβαιώσει, διαλύοντας τους όποιους φόβους των γυναικών που περιμένουν παιδί.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Σίρι Χάμπεργκ του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Όσλο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τους «Times» της Νέας Υόρκης, διαπίστωσαν ότι ενώ υπήρχαν λίγοι θάνατοι εμβρύων σε εμβολιασμένες έγκυες γυναίκες, οι θάνατοι των μωρών ήσαν σαφώς περισσότεροι μεταξύ των εγκύων που είχαν κολλήσει τη γρίπη, επειδή δεν είχαν εμβολιαστεί.
«Ο εμβολιασμός καθαυτός δεν σχετίζεται με αυξημένη εμβρυική θνησιμότητα και πιθανώς μείωσε τον κίνδυνο θανάτου λόγω γρίπης κατά την πανδημία του 2009», δήλωσε η Χάμπεργκ. Σύμφωνα με τον δρ. Γιον Άμπραμσον του Βαπτιστικού Ιατρικού Κέντρου Γουέικ Φόρεστ της Β. Καρολίνα, υπάρχουν ήδη στοιχεία ότι η γρίπη είναι ασυνήθιστα επικίνδυνη για τις εγκύους. «Το ποσοστό εισαγωγών σε νοσοκομείο είναι περίπου τετραπλάσιο μεταξύ των εγκύων σε σχέση με όσες είναι παρόμοιας ηλικίας αλλά όχι έγκυες», όπως είπε.
Η νορβηγική έρευνα, που μελέτησε 113.331 έγκυες γυναίκες, ανέλυσε την πανδημία του 2009 από τον ιό Η1Ν1 της γρίπης. Βρήκε ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός μείωσε κατά 70% τις πιθανότητες μιας γυναίκας να αρρωστήσει. Σχεδόν 26.000 έγκυες εμβολιάστηκαν και υπήρξαν 78 θάνατοι εμβρύων (περίπου τρεις στα χίλια). Μεταξύ των περίπου 87.000 εγκύων γυναικών που δεν είχαν εμβολιαστεί, υπήρξαν 414 θάνατοι εμβρύων (ποσοστό πέντε στα χίλια, δηλαδή μεγαλύτερο).
Μεταξύ όλων των γυναικών, ο αντιγριπικός εμβολιασμός μείωσε την πιθανότητα θανάτου του εμβρύου κατά 12% κατά μέσο όρο. Οι μη εμβολιασμένες έγκυες αντιμετώπιζαν κατά 25% αυξημένο κίνδυνο θανάτου του παιδιού τους κατά την πανδημία. Ακόμα, οι ερευνητές δεν βρήκαν ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης γέννας ή γέννησης μωρού με μειωμένο βάρος.
«Δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο ότι ο εμβολιασμός των εγκύων κατά της γρίπης αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου του εμβρύου. Όμως, η ίδια η μόλυνση με τον ιό συνιστά σημαντικό κίνδυνο, καθώς μεταξύ των εγκύων που διαγνώστηκαν κλινικά με γρίπη, ο κίνδυνος θανάτου του εμβρύου ήταν σχεδόν διπλάσιος», δήλωσαν οι Νορβηγοί επιστήμονες.
Παλαιότερες μικρότερες έρευνες στον Καναδά και τη Δανία έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα. Επειδή συσσωρεύονται οι ενδείξεις σχετικά με τον κίνδυνο της γρίπης για τις εγκύους, πέρσι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε ότι η πρώτη προτεραιότητα αντιγριπικού εμβολιασμού θα πρέπει να είναι οι έγκυες, είτε υπάρχει πανδημία, είτε όχι. Τα μωρά μπορούν να εμβολιάζονται μετά τον έκτο μήνα της ζωής τους, ενώ μέχρι τότε έχουν μερική προστασία, αν οι μητέρες τους έχουν ήδη κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.