Όπως ακριβώς τα θρεπτικά συστατικά του φαγητού σας μπορεί να περάσουν στο μωρό μέσω του πλακούντα, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με πολλές από τις επιβλαβείς ουσίες που συχνά καταναλώνουμε.
Επεξεργασμένα τρόφιμα
Αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα έτοιμα φαγητά και τις συσκευασμένες σκόνες. Συνήθως, τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν επιπλέον ζάχαρη και αλάτι, καθώς και πολλά λιπαρά, συντηρητικά, αρωματικές και χρωστικές ουσίες. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες και επιλέξτε προϊόντα χωρίς πρόσθετες ουσίες.
Τρόφιμα ταχείας ψύξης μετά το μαγείρεμα (μέθοδος Cook-chill)
Αποφεύγετε τα ζεστά τρόφιμα από καντίνες, τα προ-μαγειρεμένα γεύματα από το σούπερ μάρκετ και τα πουλερικά έτοιμα για κατανάλωση (εκτός και αν σερβίρονται καυτά).
Όλα αυτά τα τρόφιμα ενδέχεται να περιέχουν βακτηρίδια που ίσως περάσουν στο μωρό σας και θέσουν τη ζωή του σε κίνδυνο.
Τυρί
Το παστεριωμένο γάλα και τα παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και τα μαλακά ώριμα τυριά, όπως το μπρι, που παράγονται από παστεριωμένο και μη παστεριωμένο γάλα, μπορεί να είναι βλαβερά λόγω του κινδύνου λιστέριας, γι’ αυτό είναι καλύτερα να τα αποφεύγετε.
Η λιστερίαση μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες αποβολές.
Καφές, τσάι και ζεστή σοκολάτα
Η καφεΐνη, η ουσία που βρίσκεται σε όλα αυτά τα ροφήματα, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού σας εάν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες.
Προσπαθήστε να μην πίνετε πάνω από τρία φλιτζάνια καφεϊνούχων ροφημάτων την ημέρα, ή, αν μπορείτε, κόψτε τα εντελώς. Πίνετε καλύτερα άφθονο νερό.
Αφεψήματα
Αν θέλετε να πιείτε αφεψήματα από βότανα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.
Τα περισσότερα συσκευασμένα τσάγια δεν θα βλάψουν το μωρό σας, αλλά ορισμένα μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η διέγερση της μήτρας.
Ζάχαρη
Τα ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως τα κέικ, τα μπισκότα, οι μαρμελάδες και τα ανθρακούχα ποτά, εκτός του ότι δεν είναι πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να αυξήσουν το βάρος σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Στην εγκυμοσύνη, η ζάχαρη απορροφάται πολύ γρήγορα από το αίμα και για να διατηρηθεί η γλυκόζη του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, απαιτείται μεγάλη έκκριση ινσουλίνης.
Επομένως, είναι προτιμότερο να λαμβάνετε ενέργεια που προέρχεται από αμυλούχους υδατάνθρακες, όπως είναι το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, και να περιορίσετε τα γλυκίσματα.
Εναλλακτικές λύσεις για τα οινοπνευματώδη ποτά
Το κάθε οινοπνευματώδες ποτό που καταναλώνετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης περνά στο αίμα του μωρού σας μέσω του πλακούντα, και μπορεί να είναι επιβλαβής. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να κόψετε εντελώς το οινόπνευμα.
Ακόμα και οι μπύρες και τα κρασιά που υποστηρίζουν ότι δεν περιέχουν οινόπνευμα ή που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ μπορεί να έχουν άλλες ανεπιθύμητες πρόσθετες και χημικές ουσίες.
Απαραίτητα λιπαρά οξέα
Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσους είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και του αμφιβληστροειδή του μωρού. Το έμβρυο λαμβάνει από τη μητέρα τα απαραίτητα λιπαρά οξέα μέσω του πλακούντα και, μετά τη γέννησή, από το μητρικό γάλα.
Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα δεν συντίθενται από τον οργανισμό, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, ειδικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τα λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, είναι μακράν η πιο πλούσια πηγή απαραίτητων λιπαρών οξέων, αλλά περιέχουν και ρύπους, οπότε συμβουλεύουμε να μην καταναλώνετε περισσότερο από δύο μερίδες την εβδομάδα καθώς και να αποφεύγετε τα μεγάλα αρπακτικά ψάρια, όπως ο ξιφίας και ο καρχαρίας, τα οποία ενδέχεται να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου.
Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά επίσης αποτελούν καλές πηγές απαραίτητων λιπαρών οξέων.
Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
Προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι ασφαλή. Αντίστοιχα, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για τη μέλλουσα μητέρα ή το μωρό.
Η γενετική μηχανική δεν είναι μια ακριβής διαδικασία. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι το εισηγμένο γονίδιο δεν θα αλληλεπιδράσει με άλλα γονίδια, ή ότι θα έχει αποκλειστικά και μόνο τη δράση που αναμένεται να έχει. Για παράδειγμα, πολλά λαχανικά, όπως οι πατάτες και οι ντομάτες, έχουν δηλητηριώδεις προγόνους.
Το γεγονός ότι η πατάτα που καταναλώνουμε σήμερα δεν είναι δηλητηριώδης, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει απαλλαχθεί από το τοξικό γονίδιο, αλλά ότι προς το παρόν το γονίδιο δεν εκδηλώνεται. Υπάρχει μια θεωρητική τουλάχιστον πιθανότητα ότι η γενετική τροποποίηση μιας πατάτας μπορεί να ενεργοποιήσει εκ νέου το αδρανές προγονικό γονίδιο τοξικότητας.
Πηγή: mybabysworld.gr