Υλικά για 4-6 άτομα
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
3 μελιτζάνες φλάσκες
2 κρεμμύδια
4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια ξεφλουδισμένες και τριμμένες φρέσκες ντομάτες
2 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
2 φλιτζάνια γάλα
1 αυγό
1/2 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
5 κουταλιές της σούπας ξερή τριμμένη ζυμήθρα ΄Ηπειρος
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά.
Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαραθούν ελαφρώς και να μαλακώσουν.
Βγάζοντας τις από το τηγάνι τις σκεπάζουμε με απορροφητικό χαρτί και τις αφήνουμε για λίγο ώστε το χαρτί να απορροφήσει το πολύ λάδι.
Σε ένα άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε λάδι για να σοτάρουμε τον κιμά και το κρεμμύδι. Μόλις πάρουν χρώμα, ρίχνουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
Μαγειρεύουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά για περίπου 25 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Για να φτιάξουμε δική μας μπεσαμέλ για τα παπουτσάκια λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι.
Ανακατεύοντας βούτυρο και αλεύρι προσθέτουμε σταδιακά λίγο-λίγο το γάλα. Αφού ρίξουμε και αλατοπίπερο, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια πηχτή και λεία κρέμα. Ολοκληρώνουμε τη μπεσαμέλ προσθέτοντας αυγό και το κεφαλοτύρι τριμμένο.
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα πυρίμαχο σκεύος και γεμίζουμε το εσωτερικό τους με το μείγμα του κιμά. Πάνω σε κάθε μελιτζάνα, βάζουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ και την απλώνουμε σε όλο το σκεύος.
Πάνω από τα παπουτσάκια και τη μπεσαμέλ, ρίχνουμε την ξερή τριμμένη ζυμήθρα Ήπειρος.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.