Μετακόμιση, καινούργια σε μια νέα πόλη, προαγωγή ή το πρώτο σας παιδί; Δείτε πώς να διευκολύνετε τα πράγματα σε κάθε μετάβαση της ζωής σας και απαλλαχτείτε από το άγχος.
Είναι αλήθεια πως αλλαγές γίνονται καθημερινά. Το θέμα όμως είναι πόσο έτοιμοι είστε για αλλαγή ή για μετάβαση στη ζωή σας. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να καταλάβετε ότι η αλλαγή και η μετάβαση δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η αλλαγή είναι ένα εξωτερικό γεγονός που συνήθως συμβαίνει μέσα σε μέρες ή βδομάδες.
Ξεκινάτε μια καινούρια δουλειά, για παράδειγμα, ή πουλάτε το παλιό σας σπίτι. Η μετάβαση είναι μια εσωτερική διαδικασία κατά την οποία αποχαιρετάτε το παλιό και αποκτάτε άνεση με το καινούριο, κάτι που μπορεί να πάρει ακόμα και μήνες ή χρόνια.
Ακόμα κι όταν επιλέγετε να κάνετε μια αλλαγή στη ζωή σας, σπάνια σκέφτεστε το μακρύ, ανώμαλο δρόμο που πρέπει να διανύσετε από το ένα μέρος στο επόμενο. Δυστυχώς οι άνθρωποι δεν είναι ιδιαίτερα ευπροσάρμοστοι. Θέλουμε τα πράγματα να παραμένουν στην υπάρχουσα κατάσταση.
Οτιδήποτε παραβιάζει αυτή την οικειότητα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποσυνθετικό. Για να κάνετε πιο ομαλή τη μετάβαση – και πιο ευχάριστη τη διαδρομή – διαβάστε τα παρακάτω μυστικά.
Δημιουργήστε μια ομάδα αντι-στρες
Ο καθένας έχει διαφορετική «χωρητικότητα» στρες. Η δική σας αντιστοιχεί σε «σφηνάκι» ή σε «μεγάλο ποτήρι μπίρας»;
Αν το καθημερινό στρες (μια επίπληξη στη δουλειά, ένα μπέρδεμα στην τράπεζα) πυροδοτούν ξεσπάσματα κλάματος ή σπασμούς στην πλάτη, αυτό μπορεί να έχει επίπτωση συναισθηματική στη μετάβαση.
Οργανώστε ένα σύστημα υποστήριξης πριν συμβεί αυτό. Φτιάξτε μια λίστα με τα e-mail των φίλων που σας χαροποιούν. Ή επιλέξτε τρία άτομα που σας κάνουν πάντα να γελάτε και φροντίστε να έχετε πάντα εύκαιρο το τηλέφωνό τους.
Φτιάξτε ένα κουτί «πρώτων βοηθειών»
Γεμίστε ένα κουτί με DVD που δε βαριέστε ποτέ να βλέπετε, ένα βιβλίο με ποιήματα που σας χαλαρώνουν ή μυθιστορήματα που λατρεύετε. Η διασκέδαση είναι μεγάλο παυσίπονο για το στρες.
Μη νιώθετε άσχημα
Οι άνθρωποι συχνά εκπλήσσονται από το πόσο στρες μπορεί να προκαλέσει η αλλαγή. Για να το αντισταθμίσουν, προσπαθούν να πέσουν με τα μούτρα και να αντεπεξέλθουν στα πάντα.
Δεν είναι κακό να νιώθετε μόνοι, θλιμμένοι ή φοβισμένοι. Και μην ξεχνάτε, το στρες δεν είναι πάντοτε κακό. Μας παρακινεί να κάνουμε όλα τα υπέροχα πράγματα που κάνουμε στη ζωή μας.
Ξεχάστε τα «κι αν…»
Το να εξάπτεστε για ό,τι πάει στραβά αυξάνει το στρες και συχνά καταλήγετε να ανησυχετε χωρίς λόγο για τα πράγματα. Δεν πειστήκατε ακόμα;
Δοκιμάστε τότε αυτό: Για 3 μέρες, σημειώστε όλα τα «αν» που σας ταλαιπωρούν – «κι αν αργήσω στη δουλειά;», «κι αν δεν αρέσει του αρέσει η δουλειά μου;». Έπειτα, μετρήστε πόσα από αυτά συνέβησαν. Οι άνθρωποι πέφτουν μέσα περίπου στο 10% των ανησυχιών τους.
Φροντίστε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας -δυνατά και συχνά- όλα τα μεγάλα επιτεύγματά σας. Και πείτε στους άλλους γιατί τους εκτιμάτε. Αυτή δεν είναι μια άσκοπη άσκηση. Η έρευνα αποδεικνύει ότι οι θετικές σκέψεις απελευθερώνουν ενδορφίνες που σας δίνουν μια αίσθηση ευφορίας.
Πηγή: omorfamystika.gr