Ίσως να μην το πιστεύετε τη στιγμή που θα φτάσει το καινούργιο μέλος της οικογένειας σπίτι αλλά υπάρχει ζωή μετά τον ερχομό του μωρού. Αυτό που χρειάζεται είναι να προσαρμοστείτε. Δείτε τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι γονείς και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Η έλλειψη ύπνου
Ένα νέο μωρό είναι αξιαγάπητο, δεν ενδιαφέρεται όμως και τόσο για το πρόγραμμά σας. Κλαίει όποτε θέλει, παίζει όποτε θέλει και λερώνει την πάνα του όποτε μπορεί. Είναι λοιπόν σίγουρο ότι το πρόγραμμα του μωρού σας θα συγκρουστεί με το δικό σας – τουλάχιστον στην αρχή.
Τι να κάνετε: Δεχτείτε στην αρχή τη βοήθεια και την υποστήριξη που θα σας προσφέρουν οι συγγενείς σας. Αν κάποιο αξιόπιστο πρόσωπο προσφερθεί να φροντίσει το μωρό για λίγο αρπάξτε την ευκαιρία και κάντε ένα διάλειμμα, κοιμηθείτε και ξεκουραστέιτε. Το αξίζετε.
Η απώλεια της ιδιωτικής ζωής
Το νέο μέλος της οικογένειας, οι σχεδιασμένες ή οι απρόοπτες επισκέψεις από φίλους και συγγενείς καθώς και τα τηλεφωνήματα που γίνονται για να εξακριβωθεί η υγεία του παιδιού και των γονιών εισβάλλουν τώρα στη ζωή σας και φυσικά αναστατώνουν το πρόγραμμά σας.
Τι να κάνετε: Είναι καλό να βάλετε κάποια όρια στους επισκέπτες σας ή να τους ανακοινώσετε ποια μέρα μπορούν να σας επισκέπτονται. Όσο για το τηλέφωνο; Κάποιες ώρες μπορείτε να το βάζετε εκτός λειτουργίας.
Το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα
Πέρα από την προσθήκη ενός ακόμη στόματος χρειάζεται να αγοραστούν περισσότερα ρούχα και έπιπλα.
Τι να κάνετε: Καλό είναι πριν τη γέννηση να υπάρξει μία μικρή αποταμίευση για τα πρώτα έξοδα του παιδιού. Επίσης, είναι καλή ιδέα να δανειστείτε κάποια έπιπλα ή ρούχα για το μωρό σας αφού η χρήση τους έτσι κι αλλιώς για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Γράψτε σε μία λίστα τι σας λείπει και αναζητήστε το από φίλους και συγγενείς.
Η διαφοροποίηση στην κοινωνική ζωή
Το μωρό απορροφά αρκετό από τον χρόνο σας και επομένως θα περνάτε λιγότερο χρόνο με τους φίλους σας έξω από το σπίτι. Κι όταν θα βγαίνετε δεν θα έχετε την ίδια ενέργεια όπως παλιότερα.
Τι να κάνετε: Αποδεχτείτε ότι δεν μπορούν όλα να γίνουν όπως πριν αλλά μην απομονώνεστε. Βρείτε χρόνο και προγραμματίστε κάποιες εξόδους με τους φίλους σας, σε ώρα που δεν θα αισθάνεστε κούραση. Οι φίλοι σας θα το καταλάβουν.
Η γονική ευθύνη
Το να είναι κανείς γονιός έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά και καινούριες ευθύνες. Γνωρίζοντας ότι εσείς θα πρέπει να φροντίσετε αυτό το μικρό και αδύναμο πλασματάκι ίσως να αισθανθείτε υπό πίεση.
Τι να κάνετε: Λίγες βδομάδες μετά τη γέννηση του παιδιού σας βρείτε τον χρόνο να βγείτε μαζί έξω, ακόμη κι αν πρόκειται για μία ώρα. Μην περιμένετε αυτές οι έξοδοι να είναι οι καλύτεροι της ζωής σας αλλά τουλάχιστον θα αφιερώσετε λίγο χρόνο ο ένας στον άλλον.
Η μειωμένη διάθεση για σεξουαλική επαφή
Υπάρχουν τώρα αρκετά πράγματα που μπορούν να διώξουν το πάθος από την κρεβατοκάμαρά σας. Πρόσθεσε σε αυτά τη μεγάλη κούραση και δεν θα σας φαίνεται καθόλου παράξενο το ότι θα πρέπει να προσπαθήσετε να ξαναβρείτε την παλιάς σας σεξουαλική ζωή.
Τι να κάνετε: Το σημαντικότερο που θα μπορούσατε να κάνετε σε αυτή τη φάση της ζωής σας είναι να έχετε ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία και να παραδεχτείτε στο σύντροφό σας ότι είστε εξαντλημένοι. Ωστόσο μην ξεχνάτε πως οι ρόλοι δεν αλλάζουν (παύετε να είστε σύζυγοι και γίνεστε γονείς) απλώς αυξάνονται (είστε και σύζυγοι και γονείς).
Το μυστικό
Οι γονείς που πρόσφατα έχουν αποκτήσει μωρό συχνά βομβαρδίζονται από συμβουλές από καλοπροαίρετους ενήλικες με εμπειρία στο θέμα και απόψεις για θέματα παιδικής φροντίδας. Ακούστε τις συμβουλές τους αλλά αποφασίστε μόνοι σας τι θα κάνετε και τι όχι. Κάτι που λειτουργεί για το παιδί κάποιου άλλου ίσως να μην έχει την ίδια επίδραση στο δικό σας παιδί.
Πηγή: omorfamystika