Καταρχήν καθαρίζεις την κολοκύθα από τα σπόρια πολύ καλά, να μην μείνει καθόλου ψίχα που είναι κοντά στα σπόρια.

Μετά καθαρίζεις την κολοκύθα από την φλούδα, και την κόβεις σε ρόμβους.

Σε μια λεκάνη βάζεις νερό, όσο να σκεπάζονται καλά τα κολοκύθια, βάζεις και διαλύεις 2-3 κουταλιές ασβέστη και το αφήνεις να μείνει μέσα για 2-3 ώρες.

Ξεπλένεις τα κολοκύθια σε πολλά νερά, πολύ καλά.

Τα βάζεις στην φωτιά να βράσουν με αρκετό νερό. Όταν πάρει μία βράση το νερό, πετάμε το πρώτο νερό για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μείνει ίχνος από τον ασβέστη.

Ξανά βάζεις καθαρό νερό και αφήνεις να βράσουν τα κολοκύθια μέχρι σχεδόν να μαλακώσουνε.

Αδειάζεις τα κολοκύθια σε τρυπητό να στραγγίσουν και ετοιμάζεις το σιρόπι.

Για ένα κιλό κολοκύθι βάζεις 1 ½ κιλό περίπου ζάχαρη, το βράζεις για 5’ και βάζεις μέσα στο σιρόπι τα κολοκύθια. Τα αφήνεις να βράσουνε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Εν τω μεταξύ όσο βράζει, δεν ξεχνάς να το ξαφρίζεις.

Προς το τέλος ρίχνεις βανίλια, και 1 κουταλάκι ξυνό. Το αφήνεις να πάρει μια βράση για πολύ λιγο.

Τι χρειαζόμαστε:

Πορτοκαλί κολοκύθα
ασβέστης 2-3 κ.σ.
ζάχαρη
βανίλια
ξυνό

Πηγή: sintagespareas