Μία τάρτα που θα μπορούσες να την πεις και πάστα φλώρα, όμως η κρούστα με τα καρύδια στο πάνω μέρος της κάνει τη διαφορά!
Συστατικά
Για τη βάση:
4 κ.σ. καστανή ζάχαρη
2/3 φλ. βούτυρο
1 αυγό
1 βανίλια
3 κ.σ. κονιάκ
1/4 κ.γ. αλάτι
2 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν
Για τη γέμιση:
300 γρ. μαρμελάδα βερύκοκο (ή άλλο φρούτο της επιλογής σας)
1/2 φλ. καστανή ζάχαρη
1 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
1 αυγό
Οδηγίες
Για τη βάση, χτυπάτε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη μέχρι το μίγμα να γίνει αφράτο. Ρίχνετε το αυγό, το κονιάκ, τη βανίλια, το αλάτι, το μπέικιν και τέλος το αλεύρι.
Ανακατεύετε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει αφράτη και τριφτή. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο ή την στρώνετε κατευθίαν σε ταψάκι για τάρτα και την πατάτε με το χέρι να πάρει το σχήμα της ταρτιέρας.
Τρυπάτε την επιφάνεια μ’ ένα πηρούνι (αν θέλετε για να μη φουσκώσει πολύ, την καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και ρίχνετε από πάνω φασόλια, ρύζι κλπ πριν τη βάλετε στο φούρνο) και την ψήνετε 15-20 λεπτά στους 180.
Για τη γέμιση, χτυπάτε την καστανή ζάχαρη με το αυγό και έπειτα ρίχνετε τα καρύδια, ανακατεύοντας. Βγάζετε τη βάση απ’ το φούρνο, απλώνετε τη μαρμελάδα και από πάνω το μείγμα με τα καρύδια (απλώνετε το μείγμα απαλά μ’ ένα κουτάλι ή σπάτουλα, προσέχοντας να μην ανακατευτεί με τη μαρμελάδα).
Ψήνετε στους 180 για 20-30 λεπτά ώσπου να ροδίσει και να γίνει η κρούστα.
Πηγή: sintagespareas.gr