Τα παξιμάδια Κυθήρων φτιάχνονται με κίτρινο σταρένιο αλεύρι, γι’ αυτό έχουν έντονο χρώμα!
Υλικά:
* 1000γρ αλεύρι κίτρινο για ψωμί
* 10γρ ξερή μαγιά
* 200ml λάδι ελιάς απαλό
* 500ml νερό
* 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε στο μίξερ όλα τα υλικά. Μόλις σχηματιστεί η ζύμη, την μοιράζουμε στα δύο και ζυμώνουμε πολύ καλά το κάθε κομμάτι ξεχωριστά.
Ενώνουμε τα δύο κομμάτια με τα χέρια πάνω στον πάγκο, βάζουμε τη ζύμη μέσα στο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη για να μην στεγνώσει και πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες περίπου.
Πατάμε να ξεφουσκώσει, μοιράζουμε σε 4 κομμάτια των 400γρ το καθένα και πλάθουμε μακρόστενες φρατζόλες, τις οποίες τοποθετούμε σε ταψάκι αντικολλητικό 23Χ33, αφήνοντας κενό ανάμεσά τους.
Με μυτερό μαχαίρι χαράζουμε τις φρατζόλες σε φέτες, φροντίζοντας να χαράξουμε και τα πλαϊνά. Αφήνουμε να φουσκώσουν μέχρι να έχουν ενωθεί οι φρατζόλες και να έχουν καμπυλώσει οι φέτες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεων 200βαθμών για 45λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί πάνω σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως οι φρατζόλες πριν τις κόψω
Κόβουμε σε φέτες με πριονωτό μαχαίρι και τις βάζουμε στις λαμαρίνες του φούρνου. Ψήνουμε για 45λεπτά σε φούρνο αέρα 150 βαθμών.
Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς τα παξιμάδια και φυλάμε τα σε μεταλλικό κουτί, μακριά από ζέστη.
Πηγή:tastefull.gr