Ένα από τα στοιχεία-«κλειδιά» στη μάχη για τη διατήρηση της νεότητας και της σφριγηλότητας της επιδερμίδας μας είναι το κολλαγόνο. Αυτή η απλή πρωτεΐνη που ισοδυναμεί με το ¼ της πρωτεΐνης που υπάρχει στο δέρμα μας, σταματά να παράγεται με τους ρυθμούς που γινόταν στο παρελθόν (ειδικά μετά την ηλικία των 25)!
Διατροφολόγοι και ειδικοί δερματολόγοι έχουν διακρίνει τις τροφές εκείνες που θα βοηθήσουν την επιδερμίδα να σου να παραμείνει νεανική και θα προμοτάρουν την παραγωγή όσο το δυνατόν περισσότερου κολλαγόνου.
Τόφου και σόγια:
Η εμμηνόπαυση και συγκεκριμένα η κατακόρυφη πτώση των οιστρογόνων συνδέονται άμεσα με την πτώση στα επίπεδα κολλαγόνου στο δέρμα. Έρευνες δείχνουν πως 30% ενός συγκεκριμένου τύπου κολλαγόνου της επιδερμίδας χάνεται στα πρώτα 5 χρόνια της εμμηνόπαυσης.
Η σόγια και το τόφου (που είναι τυρί φτιαγμένο από γάλα σόγιας) περιέχουν ενώσεις (τα φυτο οιστρογόνα) που που δρουν στο σώμα ανάλογα με τα οιστρογόνα. Οπότε, όσο περισσότερη σόγια καταναλώνεις, τόσο βοηθάς στην περεταίρω παραγωγή κολλαγόνου.
Σολωμός:
Ο σολομός και τα υπόλοιπα θαλασσινά που είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά (όπως το σκουμπρί, η ρέγκα και οι σαρδέλες) και βοηθούν την επιδερμίδα να διατηρεί την πλαστικότητα και νεανικότητά της.
Ταυτόχρονα, τα Ω3 λιπαρά έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση η οποία μπορεί να μην φαίνεται στην επιφάνεια της επιδερμίδας αλλά φαίνεται πως έχει την δυνατότητα να αυξάνει τον ρυθμό παραγωγής κολλαγόνου.
Σπανάκι:
Τα σκουρόχρωμα φύλλα των λαχανικών όπως είναι το σπανάκι, το λάχανο, το νεροκάρδαμο και το κατσαρό λάχανο, είναι πλούσια στο αντιοξειδωτικό που ονομάζεται λουτεΐνη. Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα στον οργανισμό, για να συνεχίσει να παράγεται το κολλαγόνου αφού αυτά έχουν την ιδιότητα να εξολοθρεύουν τις ελεύθερες ρίζες.
Γαλοπούλα:
Η γαλοπούλα είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης που βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου ενώ στο λευκό άπαχο κρέας της, βρίσκουμε και την συγκεκριμένη πρωτεΐνη καρνοσίνη που έχει αντιγηραντικές ιδιότητες: καταπολεμά τη γλυκοζυλίωση, παρατείνει τη διάρκεια ζωής κυττάρων και προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες.
Τα μύρτιλλα και όλα τα φρούτα του δάσους
Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την δημιουργία του κολλαγόνου και τα μύρτιλλα όπως και όλα τα φρούτα που ανήκουν στην ίδια κατηγορία (μούρα, φράουλες) είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Σε καταστάσεις όπου οι άνθρωποι κάνουν καιρό να πάρουν την απαραίτητη βιταμίνη C (όπως ήταν παλαιότερα οι ναυτικοί) , εμφάνιζαν μέχρι και σκορβούτο που έκανε την επιδερμίδα τους θαμπή και προκαλούσε αδικαιολόγητη πτώση των δοντιών τους.Ταυτόχρονα, η βιταμίνη C καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που επιτρέπουν στο κολλαγόνο να παράγεται ανενόχλητο.
Απόφυγε όμως την ζάχαρη:
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη αποτελούν τον εχθρό του κολλαγόνου. Σίγουρα, τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα αλλά τα οφέλη τους, μπορούν να υπερκαλύψουν τα αρνητικά. Η ζάχαρη φαίνεται να έχει μια φλεγμονώδη αντίδραση απέναντι στο κολλαγόνου.
Πηγή: womenonly.gr