Όλα τα μωρά κλαίνε. Με αυτό τον τρόπο, η φύση ειδοποιεί τους γονείς ότι πρέπει να καλύψουν κάποια ανάγκη του παιδιού τους. Ωστόσο, ορισμένα μωρά κλαίνε περισσότερο από άλλα. Όταν ένα υγιές μωρό κλαίει γοερά πολύ συχνά και χωρίς συγκεκριμένο λόγο, ενδέχεται να υποφέρει από βρεφικό κολικό.

Συνήθως ο κολικός εμφανίζεται τις πρώτες εβδομάδες της ζωής, κορυφώνεται σε ηλικία 2 μηνών και παύει τον 4ο ή 5ο μήνα. Αυτά τα επεισόδια είναι συνηθέστερα το απόγευμα. Το μωρό είναι απαρηγόρητο και φαίνεται να πονάει πολύ. Τα επεισόδια κολικού είναι συχνά εξουθενωτικά για τους γονείς.

Τι προκαλεί τον κολικό;

Υπάρχουν διάφορες απόψεις, αλλά καμία δεν έχει επιβεβαιωθεί. Το πιθανότερο είναι ότι οφείλεται σε διάφορα αίτια, τα οποία προκαλούν πάντα γοερό κλάμα. Σε ορισμένα παιδιά, ο κολικός προκύπτει από πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσανεξία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος. Σε άλλα, μπορεί να οφείλεται σε ιδιοσυγκρασιακούς παράγοντες. Η αιτία δεν εντοπίζεται ποτέ. Ωστόσο, ένα είναι σίγουρο: κανείς δεν ευθύνεται για τον κολικό.

Τι να κάνω;

Στη διάρκεια ενός επίμονου κολικού, οι γονείς είναι διατεθειμένοι να καταφύγουν σε οποιαδήποτε πιθανή λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αν το μωρό σας κλαίει ασταμάτητα, μπορεί να είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε τα πάντα. Αλλά δεν αποδεικνύονται όλες οι μέθοδοι αποτελεσματικές. Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε.

Κατ’ αρχάς, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό στο παιδί σας. Αρκεί να πάτε το παιδί στον παιδίατρο, ο οποίος θα σας καθησυχάσει. Έπειτα, θα πρέπει να καταλάβετε ότι είναι ένα περαστικό πρόβλημα, το οποίο, ωστόσο, θα καλείστε να αντιμετωπίζετε για ένα διάστημα. Και για να το αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά, θα πρέπει να μοιράζεστε το βάρος αυτής της δύσκολης κατάστασης.

Για παράδειγμα, αν το παιδί κλαίει συνήθως από τις έξι το απόγευμα έως τις δέκα το βράδυ, ο ένας γονιός θα πρέπει να το φροντίζει από τις έξι έως τις οκτώ και ο άλλος από τις οκτώ έως τις δέκα. Ανάμεσα σε αυτές τις δύο περιόδους, μπορείτε να το ταΐσετε. Έτσι, ένα πρόβλημα διάρκειας τεσσάρων ωρών περιορίζεται σε ένα δύσκολο δίωρο.

Δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές αν θέλετε να διαβάσετε την εφημερίδα σας, ούτε να θυμώνετε αν ο σύντροφός σας έχει ανάγκη ένα διάλειμμα.

Μια άλλη αποτελεσματική τακτική είναι να αναθέσετε για λίγες ώρες τη φροντίδα του παιδιού σε ένα συγγενή ή φίλο που εμπιστεύεστε. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας. Στο κάτω – κάτω, η φροντίδα ενός παιδιού είναι δύσκολη υπόθεση και κανένας δεν μπορεί να δουλεύει 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Φροντίστε να βγαίνετε έξω με το σύντροφό σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ακόμα και ένα δείπνο σε ένα εστιατόριο βοηθάει στη διατήρηση του ρομαντισμού σε μια σχέση.

Φροντίστε, επίσης, να ξεκουράζεστε όποτε νιώθετε εξαντλημένοι και να ασκείστε όποτε σας δίνεται η ευκαιρία. Mε δυο λόγια, όταν μοιράζεστε το φορτίο και μεριμνείτε για την ποιότητα της ζωής σας, οι «μπαταρίες» σας θα παραμένουν φορτισμένες!

Οι τροποποιήσεις της δίαιτας βοηθούν;

Μερικές φορές. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα βρέφη που εμφανίζουν κολικούς και έχουν τραφεί με φόρμουλες που περιέχουν αγελαδινό γάλα, ηρεμούν όταν αρχίζουν να ακολουθούν υποαλλεργική δίαιτα (π.χ. με Nutramigen ή Alimentum). Δεν έχει αποδειχθεί ακόμα αν παρουσιάζουν πλεονεκτήματα οι φόρμουλες που βασίζονται στη σόγια.

Η αφαίρεση της λακτόζης και η προσθήκη άπεπτων ινών δεν φαίνεται να μειώνει το γοερό κλάμα. Συνεπώς, αν το παιδί σας έχει κολικούς και τρέφεται με φόρμουλα, προτιμήστε να του δώσετε μια υποαλλεργική φόρμουλα για μία εβδομάδα. Αν θηλάζετε, θα πρέπει να αποφύγετε κι εσείς το αγελαδινό γάλα, για να διαπιστώσετε αν ο κολικός του παιδιού σας οφείλεται σε αλλεργία.

Η παρατεταμένη αγκαλιά βελτιώνει την κατάσταση;

Όχι. Ούτε οι τεχνικές όπως η έγκαιρη ανταπόκριση στο κλάμα, οι αργές κινήσεις και η πιπίλα βελτιώνουν την κατάσταση. Βέβαια, όταν το παιδί τους υποφέρει από κολικούς, το πιθανότερο είναι ότι οι γονείς θα δοκιμάσουν όλα τα παραπάνω, είτε κατόπιν συμβουλής φίλων ή συγγενών είτε από απόγνωση. Δυστυχώς, η συμπεριφοριστική παρέμβαση καταφέρνει ελάχιστα στην περίπτωση του κολικού. Αν, λοιπόν, το μωρό σας είναι απαρηγόρητο, η καλύτερη λύση είναι να το αφήσετε να κλαίει, χωρίς να νιώθετε ενοχές.


Μπορώ να χρησιμοποιήσω φάρμακα;

Ορισμένα φάρμακα, όπως η δικυκλομίνη, βελτιώνουν την κατάσταση. Ωστόσο, η δικυκλομίνη έχει σοβαρές παρενέργειες και η χορήγησή της στα βρέφη έχει πάψει να συνιστάται. Οι σταγόνες σιμεθικόνης έχουν ίδια αποτελέσματα με τα πλασέμπο. Σε μια έρευνα διαπιστώθηκε ότι ένα τσάι με βότανα βελτίωσε την κατάσταση, αλλά η χορήγησή του δεν έχει καθιερωθεί. Ορισμένα φυτικά σκευάσματα, όπως το gripe water, μπορεί να περιέχουν οινόπνευμα. Όταν χορηγείτε βότανα, θα πρέπει να θυμάστε ότι ισχύουν οι ίδιες προφυλάξεις που τηρούνται και με τα συμβατικά φάρμακα.

Πηγή: mother.gr