Όταν μια γυναίκα μένει έγκυος οι ορμόνες της διαφοροποιούνται σημαντικά. Μια από τις αλλαγές αφορά τη συνέχιση της παραγωγής προγεστερόνης, η οποία σταθεροποιεί το ενδομήτριο και επιτρέπει την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα, άρα και τη συνέχιση της εγκυμοσύνης.
Στην περίπτωση όπου η εγκυμοσύνη δεν εξελίσσεται κανονικά είναι πιθανό να έχουμε αιμορραγία πρακτικά σε οποιοδήποτε στάδιό της από την εμφύτευση μέχρι τον τοκετό. Μια αιμορραγία λοιπόν που έρχεται στο ίδιο χρονικό σημείο με την αναμενόμενη έμμηνο ρύση μπορεί θεωρητικά να οφείλεται σε αποβολή σε πολύ πρώιμο στάδιο της εγκυμοσύνης. Στην περίπτωση αυτή η τα χαρακτηριστικά της αιμορραγίας μπορεί και να διαφέρουν από την περίοδο.
Πρακτικά ο μόνος τρόπος να το επιβεβαιώσουμε είναι να κάνουμε έλεγχο της χοριακής γοναδοτροπίνης πριν ή μόλις αρχίσει η αιμορραγία.
Το ότι η αιμορραγία όμως διαρκεί περισσότερο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται περί αποβολής. Αυτό είναι ένα σενάριο το οποίο είναι λιγότερο πιθανό από μια τυχαία ορμονική διαταραχή ή ακόμα και την ύπαρξη ενδομήτριου πολύποδα, ειδικά σε γυναίκες άνω των 35 ή υπέρβαρες.
Πριν λοιπόν κάνουμε μια τέτοιου είδους εικασία ή διάγνωση θα πρέπει να διερευνήσουμε αν υπάρχουν άλλοι λόγοι οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πολυήμερη αυτή αιμορραγία. Το αναλυτικό ιστορικό, η κλινική εξέταση, και φυσικά το διακολπικό υπερηχογράφημα είναι απαραίτητα για να καταλήξουμε σε συμπέρασμα. Εάν βέβαια η αρχική μας υποψία για εγκυμοσύνη επιβεβαιωθεί με τεστ ούρων ή καλύτερα αίματος τότε μπορούμε με ασφάλεια να μιλήσουμε για αποβολή.
Με λίγα λόγια, η σωστή αντιμετώπιση ενός τέτοιου περιστατικού, τόσο από την γυναίκα όσο και από τον γυναικολόγο της πρέπει να γίνεται με προσοχή και υπευθυνότητα ακόμη και εάν πρόκειται για ένα φαινομενικά αθώο και εύκολο στη διάγνωσή του πρόβλημα.
Πηγή: healthierworld.gr