Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να πίνουν την παγωμένη μπύρα τους από μπουκάλι και όχι από τενεκεδένιο κουτάκι, ισχυριζόμενοι, μάλιστα, πως από γυάλινα μπουκάλια, η γεύση της είναι καλύτερη. Έχει, όμως, βάση αυτός ο ισχυρισμός τους;
Σε μια μελέτη της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, σε μια έκθεση για την «Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων», οι ερευνητές αποφάσισαν να ερευνήσουν βαθύτερα το πώς η μπύρα αρχίζει να αλλάζει μόλις συσκευαστεί και πώς η γεύση της μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.
Η έρευνα, η οποία επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στη μακροζωία και τη φρεσκάδα της μπύρας, εντόπισε ότι μια ετυμηγορία θα είναι πάντα «περίπλοκη» επειδή «εξαρτάται από τον τύπο της μπύρας», αλλά, κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες εξακολουθούσαν να επιμένουν να μάθουν τι θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμα τη γεύση.
Η ερευνήτρια Jessica Prenni και οι συνάδελφοί της ερεύνησαν την κεχριμπαρένια μπίρα και την IPA. Επιπλέον, η ομάδα ήθελε να πραγματοποιήσει μια «σύγκριση σταθερότητας» για μπύρες συσκευασμένες σε γυάλινα μπουκάλια έναντι κουτιών αλουμινίου.
Οι ερευνητές, μέσα από διάφορες μελέτες και σύμφωνα με το thedrinksbusiness.com, διαπίστωσαν ότι το μεταβολικό προφίλ όλων των μπυρών που μελέτησαν παρουσίασε μια εξέλιξη της γεύσης με την πάροδο του χρόνου, είτε ήταν συσκευασμένη σε κουτάκι είτε σε μπουκάλι, αλλά η μπύρα σε κουτάκια παρουσίασε τη μεγαλύτερη διακύμανση.
Τα ευρήματα έδειξαν τελικά ότι η κεχριμπαρένια μπίρα παρέμενε σίγουρα πιο φρέσκια σε μπουκάλια, ενώ η επιλογή του δοχείου έκανε πολύ μικρότερη διαφορά στη σταθερότητα των IPA.
Αυτό οδηγεί στην άποψη ότι, παρόλο που τα κουτιά είναι ευκολότερα στην αποθήκευση, υπάρχει κάποιο επιχείρημα που υποδηλώνει ότι κάποιες μπύρες θα ήταν καλύτερα, από άποψη γεύσης, αν σερβίρονταν σε γυάλινες φιάλες.
Ωστόσο, χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα, ώστε τα στοιχεία σχετικά με τη χρωματιστή γυάλινη φιάλη έναντι των αλουμινένιων κουτιών να είναι πειστικά στο επιχείρημα για «καλύτερη» σταθερότητα και «γεύση».