Οι άνθρωποι μπορούμε να γίνουμε πιο δυνατοί, γρηγορότεροι και εξυπνότεροι, να ανεβούμε ψηλότερα στην ιεραρχία και να ζήσουμε περισσότερο με τη βοήθεια της επιστήμης, ενώ είναι γεγονός ότι έχουμε ανατρέψει παγκόσμια ρεκόρ τις τελευταίες δεκαετίες. Γνωρίζει κανείς όμως πότε θα κορυφωθεί η πρόοδός μας; Ανεξάρτητα από το πώς βελτιώνουμε τις φυσικές μας δυνατότητες, το δυναμικό μας δεσμεύεται από ορισμένες επιστημονικές αρχές -νόμους της φυσικής, της βιομηχανικής και της θερμοδυναμικής- που δεν ανταποκρίνονται στην ανθρώπινη φιλοδοξία. Σε αυτό το σημείο κάνει την εμφάνισή της η επιστήμη για να μας υπενθυμίσει πού βρίσκονται τα όρια μας, όπως αναφέρει το Reader’s Digest.
Το ψηλότερο που μπορούμε να φτάσουμε είναι 2,5 μέτρα
Τη δεκαετία του 1930, ο Robert Pershing Wadlow, γνωστός και ως ο γίγαντας του Ιλινόις, έφτασε σε αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ λόγω υπερβολικής αδράνειας της υπόφυσης. Το τεράστιο ύψος του στρέσαρε έντονα το κυκλοφορικό του σύστημα (δεν μπορούσε να αισθανθεί τα πόδια του) και άσκησε δομική πίεση στα οστά του (φορούσε τιράντες όταν περπατούσε). Ως αποτέλεσμα αυτών των φυσικών περιορισμών, ο μηχανικός Τόμας Σαμαράς εκτιμά ότι ενώ ο μέσος άνθρωπος έχει αυξήσει το μέσο όρο ύψους του λόγω της καλύτερης διατροφής, τελικά το μέγιστο που μπορούμε να φτάσουμε είναι περίπου στα 2 μέτρα και 10 εκατοστά. Οι μελέτες του διαπίστωσαν, επίσης, ότι κάθε 2,5 εκατοστά περίπου πάνω από το 1,5 μέτρο κόβει περίπου 1,3 χρόνια από την ζωή μας -αν και άλλοι αμφισβητούν αυτόν τον ισχυρισμό.
Τα περισσότερα που μπορούμε να θυμόμαστε είναι 1 εκατομμύριο Gigabytes
Εάν το ένα δισεκατομμύριο νευρώνες αποθήκευσης του εγκεφάλου σας είχε μια μνήμη ανά τεμάχιο, «μπορεί να έχετε μόνο λίγα gigabytes αποθηκευτικού χώρου, παρόμοια με μια μονάδα flash USB», λέει ο Paul Reber, ψυχολόγος στο Northwestern University. Όμως, κάθε νευρώνας σχηματίζει περίπου 1.000 συνδέσεις με άλλους νευρώνες, επεκτείνοντας εκθετικά την ικανότητα αποθήκευσης του εγκεφάλου σε περίπου ένα εκατομμύριο gigabytes. Η ουσία είναι ότι ο χώρος αποθήκευσης δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η ικανότητά μας να καταγράφουμε και να ανακτούμε δεδομένα είναι.
Το μεγαλύτερο IQ που μπορούμε να πετύχουμε είναι 198
Μια τιμητική που ανήκει στον Αμπντεσέλαμ Τζελούλ, ο οποίος σημείωσε το ρεκόρ σε ένα τεστ IQ για ενήλικες του 2012. Αλλά αν η βαθμολογία σας πλησιάζει το 160 του Αϊνστάιν, πιθανότατα βρίσκεστε στα υψηλότερα επίπεδα της ανθρωπότητας. «Ο εγκέφαλός μας λειτουργεί κοντά στην ικανότητα επεξεργασίας πληροφοριών», λέει ο Simon Laughlin, νευροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά ηλεκτρικών ανταλλαγών. Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, εάν ο ανθρώπινος εγκέφαλος επρόκειτο να μεγαλώσει, θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικό.
Το μεγαλύτερο διάστημα που μπορούμε να μείνουμε χωρίς ύπνο είναι 11 ημέρες
Το 1964, ο Randy Gardner, ένας 17χρονος από το Σαν Ντιέγκο, ξύπνησε στις 6 το πρωί για να ξεκινήσει το επιστημονικό του έργο: μια προσπάθεια να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ για μέρες χωρίς ύπνο και τα κατάφερε. Ο Γκάρντνερ κατάφερε να μείνει ξύπνιος για 11 συνεχόμενες ημέρες, κατά την διάρκεια των οποίων ο Ουίλιαμ Ντάμεντ, ψυχίατρος του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, παρακολούθησε τις ζωτικές του διαδικασίες. Ο Γκάρντνερ παρέμεινε διαυγής, αν και ευερέθιστος. Έκτοτε, μελέτες έχουν δείξει ότι οι αρουραίοι που στερούνται ύπνου θα πεθάνουν εντός 30 ημερών και μια σπάνια ασθένεια που ονομάζεται θανατηφόρα οικογενειακή αϋπνία, η οποία εμποδίζει τους ανθρώπους να αποκοιμηθούν, προκαλεί θάνατο σε λίγους μήνες έως μερικά χρόνια.