Η λέξη «unfriend» μπήκε στην ζωή μας μαζί με το Facebook, όταν για να δηλώσουμε ότι δεν θέλουμε να είμαστε με κάποιον διαδικτυακοί φίλοι, πατάμε τη συγκεκριμένη επιλογή στην προσωπική μας σελίδα. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, ωστόσο, αν όντως η συγκεκριμένη λέξη επινοήθηκε για λόγους marketing από τους ιθύνοντες του δημοφιλούς κοινωνικού μέσου δικτύωσης ή αν προϋπήρχε και δεν χρησιμοποιείτο αρκετά ή αν απλώς η έννοιά της άλλαξε ριζικώς ή απέκτησε νέα;
Στο newrepublic.com διαβάζουμε, λοιπόν, ότι αν και η λέξη «unfriend» έχει διαγράψει μια ιστορία 800 ετών, έχει συμπεριληφθεί μόνο στο λεξικό Merriam-Webster, κάνοντας το ντεμπούτο της στην τελευταία έκδοσή του μαζί με λέξεις που χρησιμοποιούνται κυρίως από τη νέα γενιά όπως γατόψαρο (catfish), σέλφι (selfie), Ντάμπστεπ (Dubstep) κ.α.
Το «unfriend», σύμφωνα με το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης, έχει χρησιμοποιηθεί ως συνώνυμο της λέξης «εχθρός» από τον 13ο αιώνα και ξεκίνησε την «καριέρα» του ως ρήμα το 1659, όταν ο Thomas Fuller, ένας Άγγλος κληρικός, έγραψε στο βιβλίο «The Appeal of Injured Innocence: «Ελπίζω, κύριε, ότι δεν είμαστε εχθροί με αυτήν τη διαφορά που συνέβη μεταξύ μας».
Πριν από την χρήση της λέξης από τον Fuller ως ρήμα, υπάρχουν αναφορές ότι και ο Σαίξπηρ τη χρησιμοποίησε, αλλά αυτήν τη φορά ως ουσιαστικό για να υποδηλώσει ότι κάποιος έχει χάσει τον φίλο ή τους φίλους του τόσο στη Δωδέκατη Νύχτα, όσο και στο Βασιλιά Ληρ.
Το 2003, ο όρος εισήχθη ως το ρήμα που γνωρίζουν οι χρήστες του Facebook σήμερα -για να αφαιρέσετε ένα άτομο από μια λίστα φίλων ή επαφών σε έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. Το ίδιο το Facebook, μάλιστα, έπαιξε ρόλο στην αποκρυστάλλωση του όρου, αντικαθιστώντας το κουμπί «κατάργηση φίλου» με την επιλογή «unfriend».