Η λέξη κέτσαπ προέρχεται από την Κίνα. «Είναι μια μίξη των λέξεων ‘tchup’ που σημαίνει σάλτσα και ‘ke’ το οποίο αναφέρεται στην διατήρηση των ψαριών.
«Και υπάρχει λόγος γι αυτό», αναφέρει ο Dan Jurafsky, γλωσσολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «The Language of Food». «Η κέτσαπ αρχικά υπήρξε σάλτσα για τα ψάρια», λέει.
«Πηγαίνετε πίσω πριν εκατοντάδες χρόνια. Πώς οι άνθρωποι τότε διατηρούσαν τα τρόφιμα; Με τη χρήση του αλατιού. Στην νοτιοανατολική Ασία οι άνθρωποι έβαζαν τα ψάρια μαζί με αλάτι μέσα σε βάζα. Αργότερα τα διατηρούσαν μαζί με ξύδι, μέθοδος που θυμίζει τον πρόγονο του σούσι. Με τη πάροδο των ετών, οι άνθρωποι άρχισα να φτιάχνουν ειδικές σάλτσες για την κονσερβοποίηση των ψαριών», λέει ο Jurafsky και εξηγεί πώς το γευστικό αυτό έδεσμα έφτασε και στη δύση. «Οι Βρετανοί, οι Ολλανδοί και οι Πορτογάλοι αναζητούσαν στην Ασία εμπορεύματα. Το κρασί και η μπύρα ήταν ευπαθή προϊόντα έτσι άρχισαν να αγοράζουν βαρέλια με παστά ψάρια και σάλτσα. Τελικά, οι δυτικοί έβγαλαν το ψάρι και κράτησαν τη σάλτσα… Έτσι γεννήθηκε η κέτσαπ!».