Θα χρειαστεί να κοιτάξετε πάνω από δύο φορές τις παρακάτω φωτογραφίες και πάλι μπορεί να μπερδευτείτε με το τι βλέπετε. Φαίνεται σαν ομάδες ανθρώπων, ντυμένοι με ρούχα κι όχι με μαγιό, να βυθίζονται σε μια πισίνα.

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι αυτό που φαίνεται… Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια οπτική ψευδαίσθηση που δημιουργείται από 10 εκατοστά του νερού που βρίσκονται μεταξύ δύο φύλλων από διαφανές γυαλί. Οι επισκέπτες μπορούν είτε να περπατήσουν στην πισίνα -στην πραγματικότητα ένα άδειο δωμάτιο- και να κοιτούν από πάνω τους τον κυματισμό του νερού, είτε να το κοιτούν από ψηλά, νομίζοντας ότι οι υπόλοιποι είναι μέσα σε πισίνα.

Η απίστευτη ιδέα δημιουργήθηκε από τον αργεντινό καλλιτέχνη Leandro Erlich και αποτελεί μέρος της μόνιμης έκθεσης στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του 21ου Αιώνα στο Καναζάβα της Ιαπωνίας.

Η ιστοσελίδα της έκθεσης αναφέρει για το έργο-οφθαλμαπάτη ότι παράγει μια αίσθηση σύνδεσης μεταξύ των ανθρώπων κοιτάζοντας ο ένας τον άλλο. Το συγκεκριμένο έργο δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται, καθώς έχει ξαναγίνει από το 1999 σε περιοδικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη και στη Μπιενάλε της Βενετίας.

Επίσης ο ίδιος καλλιτέχνης έχει κάνει παρόμοια έργα με οφθαλμαπάτες και σε άλλες πόλεις, όπως στο Λονδίνο, όπου μέσω της χρήσης ενός γιγαντιαίου καθρέφτη, οι επισκέπτες μπορούσαν να τραβήξουν φωτογραφίες σαν να κρέμονται και σαν να ανεβαίνουν στους τοίχους των σπιτιών.

Οι φωτογραφίες είναι πράγματι εντυπωσιακές και θα σας κάνουν να απορείτε πώς το έκανε…

poll01 poll02 poll03 poll04 poll05 poll06poll08 poll07