Ο γαμπρός φτιάχνει νευρικά τη γραβάτα του καθώς περιμένει τη νύφη, η οποία φτάνει απαστράπτουσα μέσα στο ολόλευκο νυφικό της. Καθώς βαδίζει στην εκκλησία, κάποιοι από τους καλεσμένους συγκινούνται και σκουπίζουν τα δάκρυά τους.
Λίγο πριν το ζευγάρι ανταλλάξει όρκους αιώνιας πίστης, ένας άνδρας εμφανίζεται και δηλώνει πως αγαπά τον γαμπρό!
Η νύφη φεύγει δακρυσμένη αλλά η τελετή δεν πάει χαμένη: οι δύο άνδρες παντρεύονται.
Θα μπορούσε να είναι η περιγραφή μιας μικρής καταστροφής- τουλάχιστον για τη νύφη- αλλά στην πραγματικότητα ήταν όλα πολύ καλά σχεδιασμένα από πριν: ήταν όλα μέρος του «ψεύτικου γάμου», μιας νέας τάσης για πάρτι που μεγαλώνει στην Αργεντινή!
Καθώς ολοένα και λιγότεροι Αργεντινοί αποφασίζουν να παντρευτούν στ’ αλήθεια αλλά πολλές παρέες 20άρηδων και 30άρηδων πληρώνουν περίπου 50 δολάρια το άτομο για να λάβουν μέρος σε τέτοιους ψεύτικους γάμους και στα πάρτι που ακολουθούν.
«Όλα άρχισαν πριν από δύο χρόνια από την παρέα μας. Συνειδητοποιήσαμε πως είχαμε πολύ καιρό να πάμε σε γάμο επειδή κανείς δεν παντρεύεται πια», λέει ο 26χρονος Martín Acerbi. Με άλλους τέσσερις φίλους του από την πόλη La Plata, νότια του Μπουένος Άιρες, αποφάσισαν λοιπόν να οργανώσουν εκείνοι έναν ψεύτικο γάμο.
Προς έκπληξή τους, το event είχε μεγάλη επιτυχία και τελικά έκαναν την ιδέα τους επιχείρηση: ίδρυσαν την εταιρεία Falsa Boda τον Νοέμβριο του 2013 και έκτοτε δεν έχουν μείνει ποτέ χωρίς δουλειά.
Η εταιρεία νοικιάζει χώρους που προορίζονται για κανονικούς γάμους, κανονίζει για κέιτερινγκ και για DJ για το πάρτι. «Αυτοί οι επαγγελματίες του γάμου έχουν γίνει στρατηγικοί εταίροι μας, οργανώνουμε τα πάντα σαν να πρόκειται για αληθινό γάμο», λέει ο Acerbi στη βρετανική εφημερίδα «Guardian».
Ηθοποιοί προσλαμβάνονται για να υποδυθούν τον γαμπρό και τη νύφη και υπάρχει κι ένα τρίτο πρόσωπο- έκπληξη: ένας σύντροφος που απορρίφθηκε ή ένας μυστικός εραστής που εμφανίζεται «ξαφνικά» και με δραματικά αποτελέσματα.
«Οι καλεσμένοι μας έχουν όλη τη διασκέδαση ενός κανονικού γαμήλιου πάρτι, απλώς χωρίς τη δέσμευση ή το πρόβλημα του να βρουν κάποιον που όντως παντρεύεται», εξηγεί ο Acerbi.
Σε έναν συνηθισμένο ψεύτικο γάμο υπάρχουν περίπου 600 με 700 καλεσμένοι (που πληρώνουν), σενάριο που θυμίζει σαπουνόπερα και πάρτι που κρατά τουλάχιστον έως τις 6 το επόμενο πρωί- κάτι που όντως συμβαίνει και στους κανονικούς γάμους στη χώρα.
Οι ηθοποιοί υποδύονται κάθε φορά διαφορετικούς ρόλους αλλά συνήθως το event κορυφώνεται με τη νύφη να πετά την ανθοδέσμη της.
«Τα κορίτσια διασκέδασαν πολύ με αυτό, σαν να παντρεύεται πραγματικά κάποιος γνωστός τους», περιγράφει ο 32χρονος Pablo Boniface που πήγε πρόσφατα σε έναν τέτοιο ψεύτικο γάμο. «Όταν έφτασε η νύφη όλοι ζητωκραύγαζαν κι έβγαζαν τα κινητά τους να τη βιντεοσκοπήσουν σαν να ήταν στο Χόλιγουντ».
Οι γυναίκες είναι εκείνες που στηρίζουν κατά βάση την επιχείρηση των ψεύτικων γάμων. Όπως λέει ο Acerbi, είναι οι πρώτες που αγοράζουν εισιτήρια, «ο ρομαντισμός γύρω από το γάμο ακόμα υπάρχει, έστω κι έτσι», τονίζει.
Ο 32χρονος Boniface πάντως ξεκαθαρίζει πως ο γάμος δεν περιλαμβάνεται στο λεξιλόγιο ούτε του ίδιου ούτε των συνομήλικων φίλων του. «Είμαι σινγκλ, το ίδιο και όλοι οι φίλοι και οι φίλες μου. Ο γάμος είναι κάτι που δεν σκεφτόμαστε καν, είναι μια τυπικότητα που δεν έχει πραγματική σχέση με την αγάπη».
Τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την εικόνα που δίνει ο 32χρονος: Μόνο 11.642 ζευγάρια παντρεύτηκαν στο Μπουένος Άιρες το 2013, από 22.000 το 1999. Αντίθετα η ηλικία των ανθρώπων που παντρεύονται αυξάνεται: για τις γυναίκες φτάνει στα 33, από 28, ενώ για τους άνδρες στα 34 από 29.
Από τους γάμους αυτούς οι μισοί καταλήγουν σε διαζύγια, κάθε χρόνο εκδίδονται περίπου 6.500.
Παρότι η Αργεντινή είναι μια βαθιά καθολική χώρα, οι γάμοι σε εκκλησίες όλο και λιγοστεύουν. Ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 61% από το 1990. Το 2011 περίπου 60.000 ζευγάρια δέχθηκαν την ευλογία της εκκλησίας έναντι 155.000 το 1990.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται και από την έλλειψη ανδρών. Στο Μπουένος Άιρες η αναλογία ανδρών-γυναικών είναι 86 προς 100, με αποτέλεσμα να είναι ακόμα πιο δύσκολο για τις γυναίκες να βρουν σύντροφο.
Από αυτή την άποψη, μια καλή ευκαιρία συνάντησης αποτελούν οι… ψεύτικοι γάμοι! Όπως λέει ο Boniface «είναι πιο εύκολο να γίνει μια γνωριμία σε έναν ψεύτικο γάμο. Εγώ συστήνομαι ως ξάδελφος του γαμπρού, τα κορίτσια αμέσως μπαίνουν στο ρόλο τους. Είναι σαν ένα παιχνίδι που όλοι θέλουν να συμμετάσχουν», εξηγεί.