Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τα Πανεπιστήμια του Άμστερνταμ στην Ολλανδία και του Κεντ στη Βρετανία, οι άντρες παίρνουν τη «μεγάλη απόφαση» μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

Ένα δευτερόλεπτο αρκεί για να αποφασίσει ένας άντρας αν τον ελκύει μία γυναικεία παρουσία. Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με την έρευνα, βάσει της γενετικής τους κληρονομιάς προχωρούν στην επιλογή της συντρόφου τους με βάση την εξωτερική της εμφάνιση.

Το ένστικτο της επιβίωσης, όταν ένας άνδρας βλέπει μία γυναίκα με ελκυστικό πρόσωπο, τον οδηγεί στο να σκεφτεί υποσυνείδητα πως αυτή η γυναίκα είναι γόνιμη και κατάλληλη για τη διαιώνιση του είδους.

Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ξεκαθαρίσουν τα συναισθήματά τους, καθώς είναι πιο αναλυτικές και «ζυγίζουν» τα υπέρ και τα κατά ενός άνδρα. Εστιάζουν κυρίως τη σκέψη τους για το κατά πόσο πρόκειται για έναν πιστό σύντροφο, που θα παρέχει τα απαραίτητα, κάτι που γίνεται υποσυνείδητα, με τη συγκεκριμένη διεργασία να γίνεται αυτόματα στα πλαίσια του ενστίκτου επιβίωσης.

Στο πείραμα, όπου συμμετείχαν 20 άνδρες και 20 γυναίκες, οι ερευνητές έδειξαν στους εθελοντές φωτογραφίες του αντίθετου φύλλου, τις οποίες καλούνταν να κρίνουν από ελκυστικές ως άσχημες. Οι άνδρες, σύμφωνα με την έρευνα, επέλεγαν γρήγορα τα ελκυστικά πρόσωπα γυναικών και αφαιρούνταν όταν έβλεπαν ένα όμορφο πρόσωπο. Αντιθέτως οι γυναίκες είχαν κύριο στόχο τους να φέρουν εις πέρας το καθήκον που τους είχε ανατεθεί.

«Οι άνδρες έχουν σίγουρα μάτι που “παίζει”, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή στο πλαίσιο της εξέλιξης είναι προγραμματισμένοι ώστε να προσέχουν τα σήματα που δείχνουν γονιμότητα της γυναίκας- ένα από αυτά τα σήματα είναι η ομορφιά του προσώπου», επισήμανε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Μαρκ βαν Βογκτ.