Η παγκόσμια ζήτηση για έναν συγκεκριμένο ξηρό καρπό κινείται με αλματώδεις ρυθμούς και ταυτόχρονα οι τιμές του. Ο νέος βασιλιάς των ξηρών καρπών είναι θανατηφόρος, γευστικός για πολλούς και ταυτόχρονα υγιεινός. Ο λόγος για τα κάσιους που βρίσκονται στο επίκεντρο διεθνών δημοσιευμάτων μεγάλων μέσων ενημέρωσης, ενώ απασχόλησαν και το κολοσσό του Bloomberg. Η ζήτηση για τα κάσιους αυξάνεται με φρενήρεις ρυθμούς παγκοσμίως, ωθώντας την τιμή του ξηρού καρπού στα ύψη. Ο λόγος για τον οποίο αυξάνονται οι τιμές δεν είναι μόνο η τεράστια αύξηση της ζήτησης που απειλεί τα περιβόητα αράπικα φυστίκια, αλλά και η ξηρασία που έχει πλήξει το Βιετνάμ, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα κάσιους παγκοσμίως. Από το 2010 έως σήμερα, η ζήτηση για τα κάσιους έχει εκτιναχθεί κατά 53% σε μια αγορά που τιμολογείται στα 5,2 δισ. ευρώ και προσελκύει επενδύσεις από όλο τον κόσμο, ακόμη και από την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, το Βιετνάμ βιώνει τη χειρότερη ξηρασία του τελευταίου αιώνα. Η απουσία βροχοπτώσεων έχει πλήξει και την παραγωγή κακάο, μαύρου πιπεριού, ρυζιού και θαλασσινών που επίσης παράγονται στο άλλοτε εύφορο Δέλτα του Μέκονγκ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών, η φετινή σοδιά κάσιους μειώθηκε κατά 11% και οι εγχώριες τιμές εκτοξεύτηκαν κατά 30% σε επίπεδα ρεκόρ πλήττοντας τις τσέπες των καταναλωτών.
Τα ματωμένα κάσιους
Πρώτα υπήρχαν διαμάντια βαμμένα με αίμα από το Κονγκό. Στη συνέχεια, ρουμπίνια με αίμα από τη Βιρμανία. Το TIME σε παλιαότερο άρθρο του αποκάλυπτε ματωμένα κάσιους από το Βιετναμ. Το περιοδικό τόνιζε ότι ο ξηρός καρπός παράγεται από τοξικομανείς που κρατούνται σε στρατόπεδα αναγκαστικής εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα. Εκείνοι που αρνούνται να εργαστούν ξυλοκοπούνται με κλομπ, δέχονται ηλεκτροσόκ, μένουν κλειδωμένοι σε απομόνωση. Η έκθεση όταν δημοσιοποιήθηκε έφερε σε δύσκολη θέση ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Βιετνάμ.
Ο θανατηφόρος ξηρός καρπός με τις ευεργετικές ιδιότητες
Η επεξεργασία του κάσιους είναι έντασης εργασίας. Από τα δέντρα συλλέγεται ο καρπός, υποβάλλεται σε ατμό για να μαλακώσει το εξωτερικό του περίβλημα, το οποίο στη συνέχεια σπάει με το χέρι. Ο πυρήνας του αποξηραίνεται, αποφλοιώνεται και γίνεται διαλογή με βάση το μέγεθος και την ποιότητα. Οι εργάτες που σπάνε τους καρπούς συνήθως απλώνουν λάδι στα χέρια τους για να μην εκθέτουν το δέρμα τους στις ερεθιστικές τοξίνες που περιέχει το περίβλημα, κάτι ανάλογο με τον δηλητηριώδη κισσό.
Η Ελλάδα και οι ξηροί καρποί
Η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε ξηρούς καρπούς και γι’ αυτό εισάγει μεγάλες ποσότητες αν και έχει όλες τις δυνατότητες όχι μόνο να καλύψει τις ανάγκες της αλλά να γίνει και εξαγωγική χώρα. Οι Ελληνες καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ξηρών καρπών ανά κάτοικο. Εχουν υψηλότερη κατανάλωση σε σχέση με χώρες όπως η Ιταλία και οι ΗΠΑ. Η μέση κατανάλωση σε ξηρούς καρπούς ανά κάτοικο ετησίως στην Ελλάδα είναι 14 kg, στην Ιταλία 6 kg και στις ΗΠΑ 2 kg, σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO (1994-96). Δείτε όλα τα θέματα του Weekend