Το αυτοκίνητο ανέκαθεν ήταν ο αγαπημένος τρόπος μεταφοράς στις καλοκαιρινές μας διακοπές. Τώρα, με την οικονομία να βρίσκεται διαρκώς στο πλάνο, το αυτοκίνητο θα είναι ο βασικός τρόπος μεταφοράς μας, από και προς το σημείο των καλοκαιρινών μας διακοπών!

Το θέμα που κυριαρχεί μεταξύ φίλων, ζευγαριών, γνωστών κ.ο.κ. είναι αν και (σε περίπτωση καταφατικής απάντησης) που θα πάνε διακοπές. Μπορεί όντως οι «οικονομικές» κάνουλες να έχουν κλείσει τις στρόφιγγες τους, όμως οι περισσότεροι κάπου θα απολαύσουμε τα μπάνια μας, ακόμα και στο εξοχικό, το δικό μας ή των φίλων μας. Σαφώς και δεν πρέπει να αγνοούμε ότι, υπάρχει και αντίστοιχα μια μερίδα κόσμου που θα απολαύσει τις καλοκαιρινές του διακοπές σε ένα τόπο μαγικό και της αρεσκείας του. Οι γνώμες όμως, σε όποια και από τις δυο προαναφερθείσες κατηγορίες και αν ανήκετε, είναι πως το βασικό μέσο μετακίνησης θα είναι το αυτοκίνητο. Γι’ αυτό λοιπόν, περιποιηθείτε το αυτοκίνητό σας για να σας χαρίσει απροβλημάτιστα χιλιόμετρα.

Τι πρέπει να ελέγξετε πριν από ένα μεγάλο ταξίδι

Το ιδανικό πριν από το ταξίδι των διακοπών σας, είναι να έχετε πραγματοποιήσει την προβλεπόμενη περιοδική συντήρηση του οχήματος σας.
Ακόμα και αν την έχετε κάνει, θα πρέπει να τσεκάρετε μερικά επιμέρους σημεία μόνοι σας, για τα οποία δεν θα δαπανήσετε πολύ ώρα.

Έλεγχος λαδιών και νερού ψυγείου
Καλό είναι να ελέγξετε την στάθμη των λαδιών του κινητήρα, αλλά και του νερού του ψυγείου. Γενικότερα, καλό θα ήταν να τσεκάρετε τα υγρά του υδραυλικού τιμονιού, αλλά και το υγρό των φρένων.

Πίεση ελαστικών

Θα πρέπει να ελέγξετε τις πιέσεις των ελαστικών για να σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Έχετε υπόψη σας ότι μια λάθος πίεση των ελαστικών μπορεί να αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου. Επίσης, μην παραλείψετε να ελέγξετε την πίεση της ρεζέρβας, σε περίπτωση που προκύψει κάποιο κλατάρισμα.

Καθαρισμός τζαμιών
Οι κακές καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με ένα βρώμικο παρμπρίζ ή λερωμένα παράθυρα, μπορεί να καταστούν παράγοντας άκρως κουραστικός και επικίνδυνος. Καλό θα ήταν πριν ξεκινήσετε να καθαρίσετε όλα τα τζάμια με κάποιο καθαριστικό τζαμιών.

Έλεγχος Δέσμης Φώτων

Τα φώτα του αυτοκινήτου πρέπει να λειτουργούν άψογα, είτε αυτά αφορούν στην ορατότητά μας είτε στην προειδοποίηση των άλλων οδηγών (φλας και φρένα στοπ). Δε χρησιμοποιούμε τους προβολείς ομίχλης, αν δεν έχει ομίχλη, ούτε τους προβολείς αν υπάρχει προπορευόμενο ή αντίθετα ερχόμενο όχημα. Αν δε διαθέτετε φώτα Xenon, που είναι αυτορυθμιζόμενα, στο φορτωμένο όχημά σας πρέπει να αλλάξετε τις ρυθμίσεις από το σχετικό διακόπτη στο ταμπλό του αυτοκινήτου (στα σύγχρονα αυτοκίνητα) ή χειροκίνητα με το ρυθμιστή πάνω στους προβολείς (στα παλαιότερα μοντέλα). Οφείλετε να έχετε ένα σετ λάμπες και ασφάλειες, στην περίπτωση που κάποια καεί!

Ρύθμιση καθρεφτών

Είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε σωστά και να τους καθαρίσετε πριν το ταξίδι έτσι, ώστε να αποδίδουν σε όλο το εύρος των δυνατοτήτων τους.

Τι πρέπει να θυμάστε

Φαρμακείο

Εκτός του ότι είναι απαραίτητα από το νόμο, φαρμακείο, τρίγωνο, πυροσβεστήρας και ανακλαστικό γιλέκο είναι αδιανόητο να λείπουν από κάθε όχημα. Στο φαρμακείο, τηρώντας απαρέγκλιτα τις ημερομηνίες λήξης, τοποθετούμε: αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντισταμινικά, οινόπνευμα, οξυζενέ, βάμμα ιωδίου, βαμβάκι, γάζες, τραυμαπλάστ, ξηρό πάγο, γάντια μιας χρήσης και αλουμινοκουβέρτα επιβίωσης. Αν πάσχουμε από κάτι συγκεκριμένο, πρέπει να φέρουμε μαζί μας και εξειδικευμένα φάρμακα (π.χ. χάπια για πίεση, καρδιά ή ινσουλίνη για διαβήτη). Ποτέ δεν οδηγούμε αν είμαστε υπό την επήρεια φαρμάκων που προκαλούν υπνηλία και μείωση των αντανακλαστικών. Πρέπει να ελεγχθεί η ημερομηνία λήξης του πυροσβεστήρα, να είναι άμεσα προσβάσιμος κι όχι κάτω από ένα σωρό βαλίτσες. Καλό θα ήταν σε κάθε όχημα να υπάρχει φακός, γάντια εργασίας, ιμάντας ρυμούλκησης και ένα πολυεργαλείο.

Κλιματισμός
Ο κλιματισμός του αυτοκινήτου είναι ο βασικότερος παράγοντας για τη δημιουργία σωστής ατμόσφαιρας στην καμπίνα του. Όταν το έχουμε αφήσει σταθμευμένο για αρκετή ώρα στον ήλιο, τότε η θερμοκρασία στο εσωτερικό του μπορεί να έχει ξεπεράσει τους 60 βαθμούς Κελσίου, νούμερο άκρως απαγορευτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι, καλό είναι πριν εισέλθουμε, να ανοίξουμε την πόρτα του οδηγού και του συνοδηγού, ώστε να εξέλθουν οι μεγάλες μάζες καυτού αέρα και ταυτόχρονα να ενεργοποιήσουμε το σύστημα κλιματισμού στην ανώτερη ταχύτητα του ανεμιστήρα και στη χαμηλότερη θερμοκρασία. Από τη στιγμή που θα αντιληφθούμε ότι η ατμόσφαιρα είναι ανεκτή, μπαίνουμε στο αυτοκίνητο και αυξάνουμε τη θερμοκρασία του κλιματισμού, ώστε να έχουμε ιδανική ψύξη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε το κλιματιστικό να λειτουργεί σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την υγεία των επιβατών. Καλό είναι επίσης να έχουμε αντικαταστήσει και το φίλτρο γύρης της καμπίνας, ώστε να μας παρέχει ταυτόχρονα και μία υγιεινή ατμόσφαιρα.

Τι να προσέχετε

Ανέκαθεν η σπαζοκεφαλιά του οδηγού είναι πότε να ξεκινήσει το ταξίδι για το προορισμό που έχει επιλέξει. Οι απόψεις διίστανται για το πότε είναι η κατάλληλη ώρα αναχώρησης, μιας και κάθε ώρα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της. Αντικειμενικά όμως μια από τις πιο κατάλληλες ώρες για να ξεκινήσετε ένα ταξίδι θεωρείται νωρίς το πρωί, αμέσως μετά το ξημέρωμα. Ο ήλιος ακόμα δεν έχει ανέβει ψηλά και δεν κάνει ζέστη, τα μάτια σας κουράζονται λιγότερο στο φως της ημέρας και οι αισθήσεις σας είναι πιο οξυμμένες. Από την άλλη πλευρά, κακή ώρα για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας είναι το σούρουπο, καθώς τότε η ορατότητά σας είναι περιορισμένη.

ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ
Πλεονεκτήματα:

1. Καλή ορατότητα
2. Συχνές στάσεις
3. Οι συνεπιβάτες απολαμβάνουν τη διαδρομή
4. Δεν νυστάζετε.
Μειονεκτήματα:
1. Εντονότερη ζέστη
2. Πιθανή κίνηση

ΤΑΞΙΔΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ
Πλεονεκτήματα:
1. Δροσιά
2. Λιγότερη κίνηση στο δρόμο
3. Τα παιδιά κοιμούνται.
Μειονεκτήματα:
1. Το σκοτάδι κουράζει τα μάτια
2. Νυστάζετε ευκολότερα
3. Δεν μπορείτε να κάνετε συχνές στάσεις στους επαρχιακούς ερημικούς δρόμους
4. Απαιτεί μεγαλύτερη εγρήγορση.

Τα κλειδιά και τα μάτια σας

Ένα συνηθισμένο φαινόμενο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών είναι ότι αρκετοί είναι εκείνοι που χάνουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου τους, ιδιαίτερα στην αμμουδιά της παραλίας. Γι’ αυτό, από τη στιγμή που θα φθάσετε σε αυτή και θα κλειδώσετε το όχημά σας, καλή είναι η σκέψη να ανοίξετε μία τσάντα και να τα αφήσετε εκεί μέσα, μέχρι να έρθει η στιγμή να αποχωρήσετε από την παραλία. Επίσης, όλα τα καινούρια αυτοκίνητα διαθέτουν αυτόματο κλείδωμα τηλεχειρισμού, με αποτέλεσμα ο μηχανισμός του κλειδιού να επηρεάζεται, αν βρίσκεται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εκτεθειμένος στις ακτίνες του ηλίου.

Ξεκουραστείτε όσο χρειάζεστε

Περισσότερα από 4 στα 10 ατυχήματα στη διάρκεια των διακοπών οφείλονται στην κούραση του οδηγού. Μοιράστε την απόσταση του ταξιδιού με διαλείμματα για ξεκούραση κάθε 2-3 ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων αποφύγετε τα βαριά γεύματα και το αλκοόλ. Προτιμάτε κρύο νερό, φυσικούς χυμούς, φρούτα και καφέ. Επίσης, αν αισθανθείτε αδιαθεσία ή πονοκέφαλο, αφήστε να οδηγήσει κάποιος άλλος επιβάτης με άδεια οδήγησης. Τέτοια περιστατικά μειώνουν σημαντικά την αντίδραση του οδηγού, που σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχήματος.

Πηγή: Autotriti.gr