Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα Δωδεκάνησα η αύξηση του κόστους έκδοσης βίζας για τους τούρκους τουρίστες, καθώς υπάρχει βάσιμη ανησυχία ότι θα περιορίσει σημαντικά την τουριστική κίνηση και θα ανατρέψει το πρόγραμμα που υπάρχει.
Είναι αμφίβολο αν θα συνεχιστεί το πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει και είχε ως αποτέλεσμα να έρχονται για διακοπές σε Ρόδο και Κω, τουρίστες διαφόρων χωρών μέσω Τουρκίας, καθώς από τις 24 Απριλίου και μετά η χώρα μας ζητά από τους επισκέπτες να καταβάλουν πλέον 70 ευρώ για τη visa και όχι 35 που ίσχυε μέχρι τότε.
Αυτό δημιουργεί ξαφνική εμπλοκή καθώς τα πακέτα των διακοπών έχουν ήδη κλειστεί από τουρίστες στα τουριστικά πρακτορεία της Τουρκίας και οι πελάτες τους δε φαίνονται διατεθειμένοι να πληρώσουν 35 ευρώ επιπλέον.
Στο θέμα αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης τουρισμού της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Μαριέττα Παπαβασιλείου, η οποία έκανε λόγο για βεβιασμένες κινήσεις με τεράστιες επιπτώσεις στον τόπο. Μάλιστα, ενημέρωσε σχετικά τον περιφερειάρχη με τον οποίο από κοινού καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα, ενώ επιστολή θα σταλεί και στην υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.
Όπως δήλωσε η ίδια, η περιφέρεια καταβάλλοντας προσπάθεια να προσελκύσει ακόμα μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, είχε έρθει σε συνεννόηση με μεγάλα τουριστικά γραφεία της Τουρκίας ώστε να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα διακοπών για τουρίστες που πηγαίνουν διακοπές στη γείτονα χώρα.
Το πακέτο περιλάμβανε διακοπές σε Τουρκία και Ελλάδα με επίσκεψη στα νησιά Ρόδο και Κω τα οποία βρίσκονται απέναντι από τις τουρκικές ακτές και μπορούν να δεχτούν τους επισκέπτες. Τους τουρίστες από τις διάφορες χώρες θα διακινούσαν τα τουρκικά πρακτορεία NBK και RDS στο Μαρμαρίς και τα πρακτορεία DEHA και DECO στο Φετιγιέ. Συνολικά, τα τουριστικά πακέτα τα οποία θα κλείνονταν θα εξυπηρετούσαν περίπου 80.000 άτομα.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι εκδρομές αυτές θα πραγματοποιούνταν τους μήνες Οκτώβριο- Νοέμβριο και Φεβρουάριο-Μάρτιο-Απρίλιο.
Για το θέμα η κ. Παπαβασιλείου δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Συγκεκριμένα μέσω λιμανιών και ειδικά μέσω Τουρκίας, υπάρχουν γερμανικές εταιρίες, κάποιες είναι και τούρκικων συμφερόντων τουριστικοί οργανισμοί που είναι άγνωστοι σε μας, τεράστιοι οργανισμοί οι οποίοι έχουν δημιουργήσει πακέτα τα οποία αφορούν διακοπές κάποιες μέρες στην Τουρκία και κάποιες μέρες στην Ελλάδα. Για αυτούς είναι ένα νέο προϊόν το οποίο είναι αξιόλογο και το οποίο περιλαμβάνει και φθηνές διακοπές και ακριβές, ενώ το ενισχύουν και με θεματικές εκδρομές. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, ο μεγαλύτερος όγκος των διακοπών είναι Οκτώβριος- Νοέμβριος και Φεβρουάριος-Μάρτιος-Απρίλιος. Έχουν ξεκινήσει διακοπές κάποιοι από αυτούς τους τουρίστες, και είχαμε προχθές συνάντηση με αυτά τα γραφεία τα οποία τα σημαντικότερα από αυτά έχουν βάση στο Μαρμαρίς και στο Φετιγιέ. Τους δίνεται η δυνατότητα με ένα ταξίδι να κάνουν διακοπές σε δύο χώρες και αυτό θα έφερνε πολύ κόσμο στο νησί μας. Δυστυχώς όμως με όλους αυτούς με τους οποίους συζητήσαμε, έχουν προϋπολογίσει τα πακέτα τους, στα οποία η visa μέχρι τις 23 Απριλίου ήταν για τα λιμάνια μας 35 ευρώ, και μέσα σε μία νύχτα την έκαναν 70 ευρώ.
Όταν λοιπόν κάποιος είναι επιχειρηματίας και έχει κάνει τον προγραμματισμό του των πακέτων του, τα 35 ευρώ δεν μπορούν να πληρωθούν από κανέναν. Έτσι κόβονται οι εκδρομές από τις οποίες η Ρόδος και η Κως θα χάσουν. Εγώ προσωπικά, θα κάνω μεγάλη προσπάθεια να μην περάσει, έχω μιλήσει και με τον περιφερειάρχη. Αυτά είναι βεβιασμένες κινήσεις που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τόπο και την τοπική κοινωνία, γιατί 35 ευρώ παραπάνω στο κάθε άτομο, είναι μεγάλο ποσό. Εγώ θα ακολουθήσω το πρόγραμμά μου κανονικά αλλά με όλα αυτά που συμβαίνουν καθημερινά δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι μπορούν να υλοποιηθούν. Με τέτοια απρόοπτα δεν περνά από το χέρι μας τίποτα για να τα αντιμετωπίσουμε».