Σε νέα φάση εισέρχεται ο ελληνικός τουρισμός, μία χρονιά μετά το νέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων που πέτυχε η Ελλάδα το 2013. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Ρέτσος, σε συνάντηση που είχε σήμερα με δημοσιογράφους, «από τούδε και στο εξής θα πρέπει να υπάρχει πλέον στόχευση στην αύξηση των τουριστικών εσόδων της χώρας και όχι μόνο των αφίξεων».
Απευθυνόμενος τόσο στους Έλληνες ξενοδόχους όσο και στην πολιτική ηγεσία, σημείωσε ότι θα πρέπει να προσελκύσουμε και τουρίστες υψηλότερης εισοδηματικής στάθμης, προκειμένου να επιτευχθεί το 2021, ο στόχος των 19 δισ. ευρώ τουριστικών εσόδων στην ελληνική οικονομία.
Για την τρέχουσα χρονιά, οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα υποδεχτεί 18,5 εκατομμύρια τουρίστες και θα πετύχει τουριστικά έσοδα 13,5 δισ. ευρώ. Στο σημείο αυτό, ο κ. Ρέτσος ανέφερε ότι η χώρα θα πρέπει να πραγματοποιεί κάθε χρόνο επενδύσεις 3 δισ. ευρώ σε υποδομές, μέσω ΕΣΠΑ, προκειμένου να επιτευχθούν τόσο ο στόχος των 19 δισ. ευρώ που σημειώνει και η έρευνα της Μακίνσεϊ, αλλά και οι 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Πάντως και αυτήν τη χρονιά -όπως τονίστηκε- παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο.
Το τραίνο της ανόδου αυτή τη χρονιά δεν έχασε η Αθήνα, που ήδη τρέχει με αύξηση 30% στις αφίξεις, αλλά -όπως είπε ο κ. Ρέτσος- θα περάσουν πολλά χρόνια προκειμένου η Αθήνα να κερδίσει το χαμένο έδαφος στις πληρότητες των ξενοδοχείων αλλά και στις θέσεις εργασίας.
Παραμένοντας στην τρέχουσα τουριστική ατζέντα ο πρόεδρος της ΠΟΞ εστίασε στην πολύ μεγάλη άνοδο των αγορών της δυτικής Ευρώπης, ισοσταθμίζοντας έτσι τις μέχρι τώρα απώλειες από την αγορά της Ρωσίας. Για τη συγκεκριμένη αγορά, όπως τονίστηκε, θα δοθεί μάχη να διατηρηθούν τα περυσινά μεγέθη. Για άνοδο φυσικά, ούτε λόγος. Ενδεικτικό της δυναμικής των αγορών της δυτικής Ευρώπης, η ναυαρχίδα που είναι η Γερμανία, θα δώσει εφέτος στον ελληνικό τουρισμό 2,8 εκατομμύρια τουρίστες από 2,3 εκατομμύρια πέρυσι.
Το μεγάλο άλμα του ελληνικού τουρισμού φαίνεται πως επηρεάζει και την εποχικότητά του και, για πρώτη φορά, όπως τονίζεται, υπάρχει ένταση εργασίας σε δύσκολες μέχρι πρότινος περιόδους, όπως Μάιο και Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου παραμένει το μεγάλο στοίχημα.
Την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά μετά από πολύ μεγάλο διάστημα, οι ξενοδόχοι πέτυχαν μεγαλύτερες κατά 5% τιμές στις διαπραγματεύσεις τους με τους tour operators. Σε ερώτηση αν οι τιμές των δωματίων για τους Έλληνες θα είναι ακριβές φέτος, ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι εάν ο Έλληνας προβεί σε κράτηση την τελευταία στιγμή, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Κι φέτος η ζήτηση για την Ελλάδα είναι ισχυρή.