Με το που πατά κανείς το πόδι του μέσα σε ένα από τα πιο ακριβά εστιατόρια του κόσμου, είναι σαν να περνά σε μια άλλη… διάσταση, όπου οι έννοιες οικονομική κρίση, δυσκολίες, φτώχεια και δυστυχία δεν έχουν καμία θέση!

Οι «ναοί» της υψηλής γαστρονομίας είναι υπερπολυτελείς και κάθε πιάτο στοιχίζει πολλές εκατοντάδες ευρώ.

Αν μάλιστα, συνοδεύσετε το γεύμα σας και με ένα μπουκάλι κρασί, να είστε σίγουροι ότι ο τραπεζικός σας λογαριασμός θα σημειώσει… κάθετη πτώση!

Η Γαλλία κατέχει τα πρωτεία στα πιο ακριβά εστιατόρια της Ευρώπης, με τέσσερα στην πρώτη δεκάδα, γράφει η Mary Novakovich για τη στήλη Travel του CNN.

Τα δέκα πιο ακριβά εστιατόρια της Ευρώπης είναι:


1. Le Meurice, Παρίσι (Γαλλία)

Ο βασιλιάς της υψηλής γαστρονομίας, Alain Ducasse, έχει ένα από τα πιο εκλεπτυσμένα εστιατόρια της γαλλικής πρωτεύουσας σε ένα από τα ωραιότερα ξενοδοχεία του Παρισιού.

Το πιο γνωστό του πιάτο: Οποιοδήποτε πιάτο εποχής… πάντα με μια δόση πανάκριβης τρούφας. Ένα πιάτο με όστρακα και μαύρη τρούφα θα σας κοστίσει 165 δολάρια.

2. Sketch Lecture Room & Library, Λονδίνο (Αγγλία)

Άνοιξε το 2002 και από την πρώτη στιγμή ξεχώρισε, με τους Λονδρέζους να συρρέουν και να πληρώνουν 66 δολάρια μόνο για ένα ορεκτικό.

Το μενού a la carte είναι πάρα πολύ ακριβό, ενώ το μενού δοκιμής επτά πιάτων στοιχίζει 157 δολάρια.

Το πιο γνωστό του πιάτο: Αστακός μαγειρεμένος με πέντε διαφορετικούς τρόπους, από ωμός μέχρι στη σχάρα.

3. Restaurant Paul Bocuse, Λυών (Γαλλία)

Οι σεφ πάνε κι έρχονται όμως ο Paul Bocuse μπορεί να είναι σίγουρος ότι το εστιατόριό του κρατά τα τρία αστέρια Michelin με τα οποία έχει βραβευθεί από το 1965.

Το πιο γνωστό του πιάτο: Η χαρακτηριστική σούπα τρούφας Bocuse που είχε δημιουργηθεί ειδικά για το Γάλλο πρόεδρο Valery Giscard d’Estaing το 1975 (κόστος: 117 δολάρια) και για κυρίως μπαρμπούνια με τραγανή κρούστα πατάτας (83 δολάρια).

4. Noma, Κοπεγχάγη (Δανία)

Αν κάτι δεν προέρχεται από τις σκανδιναβικές χώρες δεν μπαίνει στο πιάτο. Αυτός είναι ο απαράβατος κανόνας που ακολουθεί ο βραβευμένος σεφ Rene Redzepi.

Το εστιατόριο Noma χαρακτηρίζεται ως το καλύτερο του κόσμου εδώ και τρία χρόνια από το περιοδικό Restaurant.
Το πιο γνωστό του πιάτο: Ντόπια αγριόπαπια… πιο ντόπια δεν πάει.

5. Restaurant Pic, Valence (Γαλλία)

Η Anne-Sophie Pic είναι η μόνη γυναίκα σεφ στη Γαλλία που έχει βραβευθεί με τρία αστέρια Michelin. Φαίνεται ότι τα γονίδια πέρασαν από γενιά σε γενιά, καθώς η ίδια ακολουθεί τα χνάρια της γιαγιάς της, η οποία ξεκίνησε την οικογενειακή δυναστεία στο χώρο της κουζίνας το 1889.

Το πιο γνωστό του πιάτο: Λαβράκι με χαβιάρι, συνταγή του πατέρα της από το 1971.

6. Solo Per Due, Vacone (Ούμπρια, Ιταλία)

Όπως λέει και το όνομά του το συγκεκριμένο εστιατόριο είναι μόνο για δύο άτομα. Διαθέτει μόλις ένα τραπέζι, ένα μενού και μία… τιμή: 345 δολάρια το άτομο. Φυσικά, χωρίς το κρασί!

Το πιο γνωστό του πιάτο: Ίσως τα καλύτερα cannoli που θα γευτείτε ποτέ.

7. La Marmite, St. Moritz (Ελβετία)

Το υψόμετρο (2.468 μέτρα) ταιριάζει με τις… τιμές στο εστιατόριο La Marmite που βρίσκεται στην κορυφή του όρους Corviglia.

Το πιο γνωστό του πιάτο: Ένα πιάτο που περιέχει φουά γκρα, καπνιστό σολομό, αστακό και χαβιάρι… έναντι 370 δολαρίων.

8. Le Louis XV Alain Ducasse, Μόντε Κάρλο (Μονακό)

Το 1987 ο πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό προσέλαβε τον Alain Ducasse για να φτιάξει ένα εστιατόριο στο ξενοδοχείο Hotel de Paris, το οποίο έμελλε να κερδίσει τρία αστέρια Michelin μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Το πιο γνωστό του πιάτο: Μπλε αστακός στον ατμό… για 220 δολάρια το κομμάτι.

9. Les Airelles, Courchevel (Γαλλία)

Στο εστιατόριο Les Airelles ο ταπεινός espresso κοστίζει 5 ευρώ, ενώ το μενού επτά πιάτων του σεφ Pierre Gagnaire θα σας κοστίσει 342 δολάρια το άτομο.

Το πιο γνωστό του πιάτο: Χαβιάρι με γρανίτα βότκας και ζελέ borscht.

10. La Pergola, Ρώμη (Ιταλία)

Το μοναδικό εστιατόριο με τρία αστέρια Michelin της Ρώμης έχει φανταστική, πανοραμική θέα στην αιώνια πόλη.

Το μενού εννέα πιάτων στοιχίζει 290 δολάρια.

Το πιο γνωστό του πιάτο: Μπαμπούρνια με λευκή τρούφα και πουρέ από φασόλια cannellini… μόνο 135 δολάρια.