Αν για κάτι φημίζεται το νησί της Τήνου, αυτό δεν είναι άλλο από το ταλέντο των μαστόρων του, το οποίο αποτυπώνεται σε κάθε γωνιά του. Ανάμεσα στα όσα αξιόλογα και αξιοπρόσεκτα χαρακτηρίζουν την τέχνη τους, λοιπόν, και η δημιουργία των χαρακτηριστικών περιστεριώνων -σημείο αναφοράς της Τήνου.
Συνδυάζοντας αρμονικά την καλαισθησία με την χρηστικτότητα, δημιουργήθηκαν για την εκτροφή περιστεριών -τόσο το κρέας τους, όσο και το λίπασμά τους αποτέλεσε κύριο εξαγώγιμο προϊόν των κατοίκων του νησιού.
Σήμερα εκτιμάται ότι στο νησί βρίσκονται περισσότεροι από 600, ωστόσο υπολογίζεται ότι όταν δημιουργήθηκαν ήταν τουλάχιστον ο διπλάσιος αριθμός από τους εναπομείναντες.
Η κατασκευή τους τοποθετείται επί Ενετοκρατίας -αν και η πρώτη έγγραφη μαρτυρία της ύπαρξής τους αναφέρεται σε διαθήκη του 1726- εποχή κατά την οποία εντατικοποίηθκε και η εκτροφή περιστεριών. Τα πέτρινα κτίρια είναι διώροφα, με το ισόγειο να λειτουργεί ως αποθήκη και τον όροφο να προορίζεται για τα περιστέρια.
Σύμβολο οικονομικής ευρωστίας, αρχικά μόνο οι Ενετοί μπορούσαν να έχουν στην κατοχή τους περιστεριώνες, ενώ επί τουρκοκρατίας δόθηκε αυτό το δικαίωμα και στους κατοίκους του νησιού. Συνήθως συναντώνται σε απάνεμα ανοιχτά σημεία και κοντά στο νερό, έτσι ώστε να παρέχεται η κατάλληλη προστασία και να ευνοείται το πέταγμα των περιστεριών.
Οι Τηνιακοί μάστορες χρησιμοποίησαν το σχιστόλιθο ως βασικό υλικό για την κατασκευή τους, ενώ χαρακτηριστικό στοιχείο τους αποτελούν οι διακοσμημένες πλευρές τους, θα έλεγε κανείς ότι μοιάζουν με κεντήματα από πέτρα, οι οποίες αναδεικνύουν τους περιστεριώνες σε μοναδικά δείγματα λαϊκής τέχνης και αρχιτεκτονικής παγκοσμίως.
Λουλούδια, τρίγωνα, κύκλοι, ρόμβοι, ήλιοι κ.α. είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά μοτίβα που σμιλεύονται πάνω στην πέτρα, κάνοντας κάθε περιστεριώνα της Τήνου μοναδικό. Από τους πιο εντυπωσιακούς εκείνοι που συναντώνται στο γραφικό χωριό Ταραμπάδος.