Το ναυάγιο «Ολυμπία» στην Αμοργό αποτελεί ένα μοναδικό αξιοθέατο που συνδυάζει τη γοητευτική ομορφιά με την ιστορική και πολιτιστική σημασία, κάνοντάς το ένα από τα πιο αξιοσημείωτα σημεία ενδιαφέροντος του νησιού.

Το πλοίο «Ολυμπία» προσάραξε στην ακτή της Καλοταρίτισσας, στη δυτική πλευρά της Αμοργού, το 1980. Από τότε, το ναυάγιο έχει γίνει διάσημο σημείο αναφοράς και αποτελεί δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο.

Το «Ολυμπία» ήταν ένα μικρό εμπορικό πλοίο, το οποίο, αντιμετώπισε προβλήματα στη διάρκεια μιας κακοκαιρίας και τελικά προσάραξε στην ακτή. Το πλήρωμα κατάφερε να εγκαταλείψει το πλοίο με ασφάλεια, αλλά το σκάφος παρέμεινε εκεί, μισοβυθισμένο και εγκαταλειμμένο.

Το ναυάγιο του «Ολυμπία» έχει αποκτήσει ιδιαίτερη φήμη λόγω της εντυπωσιακής του εμφάνισης και της ευκολίας με την οποία μπορεί κανείς να το επισκεφτεί. Βρίσκεται σε μια όμορφη παραλία με κρυστάλλινα νερά, και το σκηνικό είναι εντυπωσιακό, ειδικά για τους φωτογράφους και τους λάτρεις της κατάδυσης. Πολλοί τουρίστες και φωτογράφοι επισκέπτονται την περιοχή για να δουν το ναυάγιο από κοντά και να απολαύσουν την όμορφη παραλία.

Το ναυάγιο «Ολυμπία» στη μεγάλη οθόνη

Ναυάγιο Ολυμπία Αμοργός

Το ναυάγιο απέκτησε διεθνή αναγνωρισιμότητα όταν εμφανίστηκε στην ταινία του Λουκ Μπεσόν, «Το Απέραντο Γαλάζιο» (The Big Blue), η οποία κυκλοφόρησε το 1988. Η ταινία έκανε το τοπίο και το ναυάγιο διάσημα σε παγκόσμιο επίπεδο και αύξησε τον τουρισμό στο νησί.

Η πρόσβαση στο ναυάγιο είναι δυνατή με βάρκα από το λιμάνι της Καλοταρίτισσας ή με πεζοπορία από το ίδιο λιμάνι. Η διαδρομή με τα πόδια δεν είναι πολύ δύσκολη και προσφέρει όμορφη θέα της περιοχής.

Το ναυάγιο «Ολυμπία» έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και αποτελεί σύμβολο για το νησί της Αμοργού, το οποίο εκτός από την τουριστική του σημασία, συμβάλλει και στην πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής.