Έπειτα από τρία χρόνια περιορισμών στα ταξίδια λόγω της πανδημίας και εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, ο τουρισμός έχει επιστρέψει για να ενισχύσει τις οικονομίες της νότιας Ευρώπης, καθώς οι λάτρεις του ήλιου και της παραλίας επιδιώκουν τώρα να καλύψουν το χρόνο που έχασαν.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι πρώιμες κρατήσεις δείχνουν πως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία μπορεί να έχουν φέτος έσοδα ρεκόρ από τον τουρισμό, σημειώνει το Ρόιτερς, προσθέτοντας πως τα έσοδα αυτά θα βοηθήσουν τις χώρες να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία, που έχουν δεχθεί πλήγμα από τα αυξανόμενα τοκοχρεολύσια και την κρίση του κόστους ζωής.
Επιπλέον φαίνεται να αυξάνεται η ζήτηση για πολυτελείς διακοπές. «Σήμερα στην Ιταλία έχουμε αυτή την άνθηση στον τουρισμό, η οποία είναι απίστευτη», λέει ο Κάρλο Μεσίνα, διευθύνων σύμβουλος της Intesa SanPaolo, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας. «Είναι αδύνατο να βρεις θέση σε ξενοδοχείο 5 αστέρων, αν θέλεις να κάνεις διακοπές».
Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για τις οικονομίες της νότιας Ευρώπης. Η βιομηχανία των ταξιδιών ήταν ύψους 100 δισεκ. ευρώ ή 6,2% του ιταλικού ΑΕΠ το 2019, πριν ο τομέας γονατίσει εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19. Αν προστεθεί το ευρύτερο εισόδημα που δημιουργείται από επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό, το ποσοστό αυτό υπερδιπλασιάζεται στο 13%.
Στην Ελλάδα, ο τουρισμός αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο του ΑΕΠ. Ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέπτονται την Ιταλία ήταν αυξημένος κατά 70,5% τους δύο πρώτους μήνες του έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αν η τάση αυτή συνεχιστεί, η Ιταλία μπορεί να ισοφαρίσει ή και να ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα.
Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας δήλωσε τον Απρίλιο πως οι κρατήσεις για το καλοκαίρι δείχνουν πως η χώρα οδεύει προς ένα νέο ρεκόρ. Η Πορτογαλία κατέγραψε περισσότερους από 2,8 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες από τον Ιανουάριο ως το Μάρτιο, το καλύτερο πρώτο τρίμηνο που είχε ποτέ, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
Στην Ισπανία, η ροή των διεθνών τουριστών κατά το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 41,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022 και ξεπέρασε τα 13,7 εκατομμύρια επισκέπτες, αν και παρέμεινε 3,5% κάτω από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Η τουριστική βιομηχανία αποκομίζει ήδη τα οφέλη. Αεροπορικές εταιρείες, όπως οι Lufthansa, easyJet και Ryanair, επιβεβαίωσαν αυξημένες κρατήσεις για το καλοκαίρι, ενώ η Ryanair, προβλέποντας μεγάλη ζήτηση, μόλις παρήγγειλε 150 νέα αεροπλάνα 737 Max-10 και έχει οψιόν για άλλα 150.
Η γερμανική εταιρεία ταξιδιών TUI περιμένει μεγάλα έσοδα και υψηλότερο κέρδος το 2023. Η ιταλική εταιρεία ταξιδιών και τουρισμού Alpitour προβλέπει πως ο τζίρος της θα είναι φέτος 30% υψηλότερος.
«Βλέπουμε ήδη μια πολύ ισχυρή ζήτηση για κρατήσεις για τις διακοπές των Χριστουγέννων του 2023, δεν είχαμε δει τέτοιους αριθμούς ποτέ ξανά», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Alpitour Γκαμπριέλε Μπούρτζο.
Με φόντο τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και τις αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η άνθηση του τουρισμού δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη στιγμή, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.
Ενώ οι βιομήχανοι βλέπουν τη ζήτηση να μειώνεται, στην Ιταλία και την Ισπανία οι τομείς των υπηρεσιών κατέγραψαν τον Απρίλιο αύξηση για τέταρτο και έκτο διαδοχικό μήνα αντιστοίχως, χάρη και στον τουρισμό, όπως φαίνεται από τον δείκτη HCOB Global’s Purchasing Managers’ Index (PMI).
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch επικαλέσθηκε την περασμένη εβδομάδα την «ισχυρή ανάκαμψη» του τουρισμού για να διατηρήσει την αξιολόγησή του για την Ιταλία.
Στο μεταξύ η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας αύξησε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη κατά το 2023 σε 1,8% από 1,5% κυρίως λόγω των αναμενόμενων «ευνοϊκών εξελίξεων» στον τουριστικό τομέα και παρά τη σχεδόν στασιμότητα που αναμένεται φέτος στην ιδιωτική κατανάλωση.
Η Τράπεζα της Ελλάδας προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,2% το 2023 – πολύ πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης- χάρη στις ευνοϊκές προβλέψεις για τον τουρισμό.
Η άνθηση του τουρισμού έρχεται παρά τους αντίθετους ανέμους, που κυμαίνονται από τις απεργίες που έχουν πρoκαλέσει αναστάτωση στα ταξίδια, μέχρι τις ανησυχίες για ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως το περυσινό κύμα καύσωνα στη νοτιοδυτική Ευρώπη και τις πλημμύρες που σημειώνονται αυτή την περίοδο σε τμήματα της Ιταλίας.
«Τα έξοδα για τα ταξίδια είναι τα μόνα μη απαραίτητα έξοδα που οι άνθρωποι θέλουν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet Γιόχαν Λούντγκρεν.
Καταναλωτές, που στη διάρκεια της πανδημίας δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να αγοράζουν αγαθά, θέλουν τώρα να καλύψουν το χαμένο χρόνο, λένε κάποιοι στην τουριστική βιομηχανία.
«Φαίνεται να υπάρχει μια σημαντική στροφή στη συμπεριφορά των καταναλωτών, με τις διακοπές να καταλαμβάνουν κεντρική θέση στις καταναλωτικές προτεραιότητες, ξεπερνώντας παραδοσιακές αγορές, όπως αυτοκινήτων, κινητών τηλεφώνων και ρολογιών», δήλωσε ο Μπούρτζο της Alpitour στη διάρκεια ξενοδοχειακής έκθεσης στο Μιλάνο.
Καθώς η Κίνα αίρει τους περιορισμούς στα ταξίδια, γύρω στα 6 εκατομμύρια κινέζοι τουρίστες αναμένεται να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη μέχρι το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τις προβολές του ινστιτούτου China Outbound Tourism Research Institute που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (European Travel Commission).
Επιπλέον η ιταλική υπηρεσία τουρισμού ENIT είναι πεπεισμένη πως κάνουν τώρα την εμφάνισή τους νεότεροι σε ηλικία κινέζοι τουρίστες, οι οποίοι θέλουν «ταξιδιωτικές εμπειρίες σε βάθος» που να προχωρούν πέρα από μια σύντομη επίσκεψη στα αξιοθέατα των πόλεων.