Το Λεωνίδιο γιορτάζει την Ανάσταση του Κυρίου με το δικό του μοναδικό τρόπο, προσφέροντας στους επισκέπτες του εικόνες που δύσκολα μπορεί να ξεχάσουν. Ο ουρανός φωτίζεται από τα δεκάδες φωτεινά αερόστατα που αφήνονται ελεύθερα, με το φαντασμαγορικό θέαμα να μην αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.
Η νύχτα της Ανάστασης, λοιπόν, στο Λεωνίδιο είναι η νύχτα των αερόστατων. Με το που ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» οι ενορίες της κωμόπολης παίρνουν στην κυριολεξία… φωτιά, προσπαθώντας να ανταγωνιστούν η μία την άλλη στο ποια θα καταφέρει να σηκώσει τα περισσότερα αερόστατα στον ουρανό.
Οι κολλημάρες των αερόστατων είναι ποτισμένες με λάδι και πετρέλαιο και λίγα δευτερόλεπτα αφότου ανάψουν… αρχίζουν να τα ανεβάζουν σιγά σιγά στον ουρανό, δημιουργώντας ένα απίθανο θέαμα, από μικρές «φωτιές» στον ουρανό.
Το άκρως εντυπωσιακό αυτό οπτικό έθιμο συνοδεύεται και… ακουστικά από τη βροντή χιλιάδων βαρελότων, αλλά και από δυναμίτες που ρίχνονται στον «Κοκκινόβραχο», το χαρακτηριστικό κόκκινο βράχο του Λεωνιδίου, που υψώνεται σχεδόν κάθετα επάνω από τα σπίτια.
«Καούρ εκάματε»: Καλωσήρθατε στο Λεωνίδιο
Φτάνοντας στο Λεωνίδιο η πινακίδα «Καούρ εκάματε», δηλαδή καλώς ήρθατε στην τσακώνικη διάλεκτο θα σας καλωσορίσει στον οικισμό. Η εικόνα της κωμόπολης που είναι παραδομένη στη σκιά ενός επιβλητικού κόκκινου βράχου που στέκει αγέρωχος στο χρόνο από πάνω του μοιάζοντας με προστάτη του, είναι η πρώτη, και από τις πιο εντυπωσιακές, που αντικρίζει κανείς στην πρωτεύουσα της Νότιας Κυνουρίας.
Αυτό που ξεχωρίζει κανείς αμέσως μόλις βρεθεί στο Λεωνίδιο είναι η ξεχωριστή αρχιτεκτονική που χαρακτηρίζει τον παραδοσιακό οικισμό. Υπέροχα αρχοντικά που από κοντά μοιάζουν με πύργους, ταξιδεύουν στην κυριολεξία στο χρόνο.
Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στο Λεωνίδιο ο Πύργος Τσικαλιώτη, που χρονολογείται από το 1808 και ξεχωρίζει για τις βαριές σιδερένιες μπάρες στην εξώπορτα, καθώς και Πύργος Νούφρη, στο κέντρο της πόλης, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Παρόλο που είναι εγκαταλελειμμένος σήμερα, η εικόνα του θυμίζει κάτι από τα μεγαλεία που έζησε κατά την ακμή του.