Ο Κομμός είναι μια ονειρική παραλία στην Κρήτη, και πιο συγκεκριμένα στο νομό Ηρακλείου, που εκτός από τις όμορφες εικόνες που προσφέρει στους επισκέπτες της αλλά και τις αξέχαστες εμπειρίες που ζει κανείς εδώ κάτω από τον ήλιο του καλοκαιριού, διαθέτει ακόμη ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα, το οποίο την καθιστά μοναδική στο είδος της σε όλη την Ελλάδα.
Και αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι έχει συνδυάσει το όνομά της άρρηκτα με την ιστορία του Μινώταυρου, καθώς εδώ πιστεύεται ότι βρισκόταν, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο θρόνος του βασιλιά Μίνωα.
Ο Κομμός, λοιπόν, είναι μια παραδεισένια απέραντη ακρογιαλιά, στην άκρη του κόλπου της Μεσσαράς, η οποία συναντάται σε απόσταση 66 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου και μόλις 2 χλμ. από τα διάσημα Μάταλα. Πρόκειται για μια αμμώδη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά, η οποία το 2018 χαρακτηρίστηκε από το Forbes ως η ομορφότερη παραλία παγκοσμίως. Το βόρειο τμήμα της ακτής, γνωστό και ως Ποταμός, αποτελεί δημοφιλή επιλογή για τους γυμνιστές εδώ και πολλά χρόνια, και κυρίως από τότε που οι χίπις κατέκλυζαν στην κυριολεξία την ευρύτερη περιοχή.
Ο Κομμός εντοπίζεται στα όρια αρχαιολογικής ζώνης, καθώς στην ακρογιαλιά συναντώνται ερείπια της αρχαίας πόλης, που θεωρείτο λιμάνι της Φαιστού.
Ο μύθος για το Μινώταυρο και πώς συνδέεται με την παραλία Κομμός
Όπως αναφέρει, λοιπόν, ο μύθος ο βασιλιάς Μίνωας, γιος του Δία και της Κρήτης, μετά από ασέβεια προς τον Ποσειδώνα αναγκάστηκε να μεγαλώσει έναν γιο με το σώμα άνδρα και το πρόσωπο ταύρου, τον γνωστό σε όλους Μινώταυρο. Κατασκευάζοντας τον λαβύρινθο για να τον παγιδεύσει, κάθε εννιά χρόνια επτά νέοι Αθηναίοι και επτά νέες Αθηναίες στέλνονταν στην Κρήτη για να τους κατασπαράξει ο Μινώταυρος μέσα στο Λαβύρινθο, εν είδει τιμωρίας του Μίνωα απέναντι στους Αθηναίους που σκότωσαν τον γιο του Ανδρόγεω.
Μία από αυτές τις φορές ανάμεσα στους νέους βρέθηκε μετά από δική του θέληση και ο Θησέας, γιος του βασιλιά Αιγέα και της Αίθρας, ο οποίος με την βοήθεια του «Μίτου της Αριάδνης», που του είχε δώσει η κόρη του Μίνωα, αφού σκότωσε τον Μινώταυρο κατάφερε να απεγκλωβιστεί και από τον Λαβύρινθο.
Παρόλο που μέχρι και σήμερα η ακριβής τοποθεσία του λαβύρινθου δεν έχει εντοπιστεί ακόμη, δύο είναι οι επικρατέστερες θεωρίες που υποδεικνύουν την τοποθεσία όπου δημιουργήθηκε τελικά ο λαβύρινθος.
Η πρώτη θέλει την παραλία του Κομμού, να είναι ο τόπος, όπου σύμφωνα με τους αρχαιολόγους κάποτε βρισκόταν ο θρόνος του Μίνωα, ενώ η δεύτερη εκδοχή σχετικά με την τοποθεσία του λαβύρινθου του Μινώταυρο υποστηρίζει ότι αυτή βρίσκεται στη Γόρτυνα, σε απόσταση 27 χλμ. από τον Κομμό, με κατεύθυνση προς την ενδοχώρα του νησιού.