Η Πρέβεζα είναι από τους προορισμούς στην Ήπειρο, που μόλις ανακαλύψει κανείς αμέσως ερωτεύεται, χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής. Με την εικόνα της να παραπέμπει περισσότερο σε νησί, πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες και ανεξερεύνητες γωνιές της Ηπείρου που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, έστω και μία φορά.
Πρέβεζα: Ταξίδι στην πόλη της Ηπείρου που παραπέμπει σε νησί
Η Πρέβεζα, δίπλα στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, διαθέτει μια απαράμιλλη γοητεία και μια ιδιαίτερη ομορφιά, που συναρπάζει τον επισκέπτη, ταξιδεύοντάς τον νοητά σε μέρη ονειρικά, με τις όμορφες εναλλαγές του τοπίου της. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχει συμπεριληφθεί και στις προτάσεις της βρετανικής Telegraph, ανάμεσα στις κρυφές γωνιές που οι ντόπιοι κρατούν μυστικές.
Χτισμένη σε θέση στρατηγική, στη βόρεια πλευρά του ομώνυμου πορθμού, απέναντι από το ακρωτήριο του Ακτίου, η Πρέβεζα είναι μια πόλη που παντρεύει ιδανικά το σήμερα με την παράδοση, διατηρώντας, ταυτόχρονα, ανέπαφη τη μοναδική προσωπικότητά της.
Η όμορφη αυτή πόλη της Ηπείρου συνδυάζει τις ήσυχες χαλαρές διακοπές με τον κοσμοπολίτικο «αέρα» και αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου. Στα συν της είναι ακόμη το γεγονός ότι ο ταξιδιώτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Ελλάδας, με εύκολη πρόσβαση στις πηγές του Αχέροντα, την Άρτα αλλά και τη Λευκάδα, τους Παξούς κ.ά.
Πρέβεζα: Τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή μαρτυρούν κατοίκηση από τα παλαιολιθικά χρόνια
Στη χερσόνησο του Αγίου Θωμά, απέναντι από την πόλη της Πρέβεζας, έχουν εντοπιστεί τόσο παλαιοντολογικά όσο και αρχαία ευρήματα της εποχής του χαλκού. Στα βόρεια της πόλης, σε απόσταση επτά χιλιομέτρων, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Νικόπολης, που χτίστηκε από τον Οκταβιανό γύρω στο 30 π.Χ.
Το εντυπωσιακό κάστρο του Παντοκράτορα
Το Κάστρο του Παντοκράτορα χτίστηκε το 1807 από τον Αλή Πασά και βρίσκεται στον ομώνυμο παραθαλάσσιο οικισμό, δύο χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πρέβεζας και 400 μέτρα από την έξοδο του υποθαλάσσιου τούνελ Πρέβεζας- Ακτίου. Το αρχικό όνομα του ήταν Ούτζ-Καλέ (εξωτερική Ακρόπολη), ενώ τη σημερινή ονομασία του φέρεται να την πήρε από την εκκλησία του Παντοκράτορα που βρισκόταν εκεί πριν από την ανέγερση του.