Η Μονή Παναγίας Πελεκητής στον άγριο και επιβλητικό ορεινό όγκο των Αγράφων μοιάζει ένα με τα κάθετα βράχια της περιοχής κοντά στο χωριό Καρίτσα όπου εντοπίζεται, προκαλώντας στους επισκέπτες της το αίσθημα του δέους και του θαυμασμού. Με απρόσκοπτη θέα στη λίμνη Πλαστήρα, μοιάζει να αιωρείται μεταξύ γης και ουρανού, κάτι που την καθιστά ένα από τα πιο αποστομωτικά σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχή.
Μονή Πελεκητής: Το μοναστήρι στα Άγραφα που μοιάζει με προέκταση των επιβλητικών βράχων του ορεινού όγκου
Χτισμένη σε υψόμετρο 1.400 μέτρων, σε μια απόκρημνη πλαγιά των Αγράφων, κοντά στο χωριό Καρίτσα στην Καρδίτσα, η Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση η ονομασία της οφείλεται στον τρόπο που χτίστηκε, καθώς πελεκίσθηκε ο σχεδόν κατακόρυφος βράχος όπου συναντάται φωλιασμένη. Είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικό, διατηρητέο μνημείο, χάρη στην πλούσια ιστορία και την περίτεχνη κατασκευή της, ενώ διαθέτει και εκπληκτική θέα στη Λίμνη Πλαστήρα.
Μονή Πελεκητής: Η ιστορία του μοναστηριού που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα
Η Μονή αγιογραφήθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και αποτελείται από δύο ναούς, έναν της Αναλήψεως του Σωτήρος, με τοιχογραφίες του 1654 και έναν αφιερωμένο στην Παναγία Φανερωμένη, με τοιχογραφίες του 1666. Τη δεκαετία του ’20 εγκαταλείφθηκε από τους μοναχούς και πέρασε πολλές δύσκολες δεκαετίες καταστροφών και κλοπών.
Τη δεκαετία του 1990, όμως, έγιναν εργασίες αποκατάστασης από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Θεωρείται από τα πιο σπάνια θρησκευτικά μνημεία και φιλοξενεί πολλά και σημαντικά κειμήλια όπως ιερά ευαγγέλια και χειρόγραφα. Αξίζει να αναφερθεί, μάλιστα, ότι η ύπαρξη κρυπτών και καταπακτών στη μονή αποτελούν «μάρτυρες» ότι κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας υπήρξε καταφύγιο αρματολών και κλεφτών.
Φυσικά, ανάμεσα στην πλούσια ιστορία και τους θησαυρούς της μονής προστίθεται η εξαιρετική τοποθεσία της, μέσα στην πλαγιά των Αγράφων, με την εκθαμβωτική θέα στο ανάγλυφο της λίμνης Πλαστήρα να αποτελεί και ένα από τα σημεία αναφοράς για το ιστορικό μοναστήρι.