Κάθε χρόνο, το Αομόρι στο βόρειο τμήμα της Ιαπωνίας πλήττεται από έντονες χιονοθύελλες και παγοθύελλες, καθιστώντας, έτσι, την πόλη μια από τις πιο χιονισμένες μεγάλες πόλεις του πλανήτη και μια ενδιαφέρουσα ταξιδιωτική επιλογή.
Η ακραία χιονόπτωση στο Αομόρι, η οποία ανέρχεται σε περισσότερα από επτά μέτρα χιονιού ετησίως μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου, προκαλείται από τους ψυχρούς ανέμους της Σιβηρίας που σαρώνουν την Ιαπωνία από τα βορειοδυτικά κάθε Νοέμβριο. Καθώς, λοιπόν, ο κρύος αέρας διασχίζει τα θερμότερα νερά της ορεινής ακτής της Ιαπωνίας, συγκεντρώνει υγρασία, η οποία στη συνέχεια ανεβαίνει και μετατρέπεται σε χιόνι.
Αομόρι, Ιαπωνία: Η ζωή σε μια από τις πιο χιονισμένες πόλεις του κόσμου
Το λεγόμενο «χιόνι από τη θάλασσα» της Ιαπωνίας αφήνει μεγάλο μέρος της πόλης Αομόρι, που μετρά περίπου 300.000 κατοίκους, και των γύρω προαστίων της καλυμμένα με ένα παχύ στρώμα χιονιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το έδαφος είναι σχεδόν εντελώς λευκό μέχρι τον Απρίλιο, σύμφωνα με το CNN Travel, κάτι που ισχύει και για τις στέγες των σπιτιών αλλά και για τα πεζοδρόμια. Πολλοί από τους δρόμους, μάλιστα, στο κέντρο της πόλης ορίζονται από τοίχους γεμάτους πάγους που γίνονται ψηλότεροι κάθε φορά που τα εκχιονιστικά προσπαθούν να ανοίξουν το δρόμο.
Αομόρι: Μια Χειμερινή Χώρα των Θαυμάτων
Παρά τις συνεχείς χιονοθύελλες, ωστόσο, το Αομόρι δεν κλείνει ποτέ το χειμώνα. Αντιθέτως, μεταμορφώνεται σε μια χειμερινή χώρα των θαυμάτων για τους σκιέρ και άλλους τουρίστες που θέλουν να χαζέψουν το τόσο πολύ και μεγάλης διάρκειας χιόνι από κοντά. Πολλοί επισκέπτες έρχονται για να δοκιμάσουν μερικά από τα πιο φρέσκα και καλύτερα θαλασσινά της Ιαπωνίας, που θα βρουν στην Furukawa, την κεντρική αγορά θαλασσινών της πόλης. Η τοπική σπεσιαλιτέ, μάλιστα, σύμφωνα με το CNN Travel, είναι το nokke don, ένα μπολ με ρύζι με ποικιλία επικαλύψεων, όπως ωμός τόνος ή χταπόδι.
Πώς φτάνει κανείς στο Αομόρι
Το να ταξιδέψετε κανείς στο Αομόρι δεν είναι δύσκολο, ακόμα και όταν χιονίζει, καθώς η ζωή εδώ και η καθημερινότητα έχει προσαρμοστεί εδώ και χρόνια στην πραγματικότητα του χιονιού. Η πόλη απέχει τρεις ώρες από το Τόκιο με το τρένο υψηλής ταχύτητας, ενώ υπάρχει και σύνδεση μέσω του διεθνούς αεροδρομίου του Αομόρι, το οποίο εξυπηρετεί περίπου 20 πτήσεις την ημέρα. Είναι δυνατό να προσγειωθείτε και να απογειωθείτε εκεί ακόμη και το χειμώνα λόγω της τεράστιας ομάδας απομάκρυνσης χιονιού του αεροδρομίου, η οποία αυτοαποκαλείται «Λευκή Ώθηση».
Η ομάδα των 120 μελών χρησιμοποιεί δεκάδες βαριά εκχιονιστικά μηχανήματα πολλές φορές την ημέρα, προκειμένου να διατηρήσει την ενιαία λωρίδα προσγείωσης του αεροδρομίου χωρίς πάγο κατά τη διάρκεια του χειρότερου χειμερινού καιρού. Σε περισσότερες από δύο δεκαετίες λειτουργίας στο αεροδρόμιο Aomori, καμία πτήση δεν έχει καθυστερήσει ή ακυρωθεί λόγω χιονιού στον διάδρομο προσγείωσης, λέει ο Daishuke Saito, ένας καθαριστής χιονιού.
Τι γίνονται όλες αυτές οι ποσότητες χιονιού που στοιβάζονται στην άκρη των δρόμων και αεροδιαδρόμων
Φυσικά, η αφαίρεση του χιονιού από τον αεροδιάδρομο και τους δρόμους γύρω από την πόλη Αομόρι λύνει μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Το άλλο είναι ότι κάπου πρέπει να πάει όλη αυτή η ποσότητα χιονιού. Έτσι, για να αποφευχθεί η συσσώρευση, φορτηγά με επίπεδη επιφάνεια μεταφέρουν το χιόνι στο λιμάνι κατά μήκος της βόρειας ακτογραμμής του κόλπου Mutsu της πόλης, όπου το ξεφορτώνουν στη θάλασσα.