Οι χειμερινοί προορισμοί στη χώρα είναι ομολογουμένως αμέτρητοι. Η ποικιλομορφία τους απευθύνεται στους πάντες, ενώ ο καθένας μπορεί να βρει αυτό το κάτι ξεχωριστό που θα τον παρακινήσει για μια ολιγοήμερη απόδραση. Αν οι ήσυχοι και ήρεμοι προορισμοί, μακριά από την πολυκοσμία των πιο πολυσύχναστων επιλογών, είναι το ζητούμενο τα low profile χωριά σε δημοφιλή βουνά της χώρας, σίγουρα θα σας κάνουν κλικ!
Λαύκος, Πήλιο
Ανάμεσα στα κρυφά διαμαντάκια του βουνού των Κενταύρων συγκαταλέγεται και το χωριό Λαύκος, από τα λιγοστά χωριά της περιοχής, αλλά και της χώρας γενικότερα, που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν αναλλοίωτο, ακόμα, από το μαζικό τουρισμό τον αυθεντικό χαρακτήρα του. Ο Λαύκος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από την πόλη του Βόλου και είναι χτισμένος σε υψόμετρο 310 μέτρων, μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο, στο νότιο Πήλιο. Διαθέτει άπλετη θέα προς τον Παγασητικό κόλπο, γι’ αυτό και το χαρακτηρίζουν και ως «μπαλκόνι του Παγασητικού». Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν πολλές εκδοχές. Η επικρατέστερη αναφέρει πως προέρχεται από την λέξη «γλαύκος» που σημαίνει καθαρός, φωτεινός, όπως και ο ορίζοντας του Λαύκου. Βασικά χαρακτηριστικά του χωριού τα καλοδιατηρημένα πέτρινα αρχοντικά με όμορφες αυλές, τα λιθόστρωτα σοκάκια, οι πέτρινες βρύσες και μια πλατεία σημείο αναφοράς για το χωριό.
Ροεινό, Μαίναλο
Ένα από τα πιο άγνωστα και ήσυχα χωριά στην ορεινή Αρκαδία συναντάται σε απόσταση 19 χλμ. από την Τρίπολη, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Ο λόγος για το Ροεινό, την ευχάριστη έκπληξη της περιοχής, που κεντρίζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών του με την απλότητα που το ξεχωρίζει. Παρόλο που είναι μικροσκοπικό, το Ροεινό διαθέτει μεγάλα πετρόχτιστα κτίρια από τον 19ο αιώνα, ενώ ξεχωρίζει και για τα τρεχούμενα νερά του. Περιβαλλόμενο από ένα υπέροχο και πυκνό ελατόδασος, προσφέρει ονειρική θέα στο οροπέδιο της Δαδιάς αλλά και τον ορεινό όγκο του Μαινάλου που κυριαρχεί στην ορεινή Αρκαδία.
Πραστός, Πάρνωνας
Αμφιθεατρικά χτισμένος σε μια καταπράσινη πλαγιά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 650 μέτρων και σε απόσταση 20 χλμ. από το χωριό Άγιος Ανδρέας, ο Πραστός αποτελεί ένα από τα κρυμμένα μυστικά της περιοχής. Εντυπωσιακά πυργόσπιτα, όμορφα αρχοντικά και υπέροχες εκκλησίες αποτελούν μάρτυρες των μεγαλείων που έζησε κάποτε το χωριό κατά το παρελθόν. Τα κτίρια του χωριού αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής, τσακώνικης αρχιτεκτονικής και χρονολογούνται από τον 18ο και 19ο αιώνα, όταν οι ντόπιοι έμποροι κέρδιζαν πολλά χρήματα στις Σπέτσες, την Ύδρα και την Κωνσταντινούπλη και έχτιζαν τα επιβλητικά αρχοντικά που σήμερα κεντρίζουν τα βλέμματα των επισκεπτών του χωριού.
Δίκορφο, Ζαγόρι
Σε απόσταση μόλις 37 χλμ. από τη μελαγχολική πόλη των Ιωαννίνων, συναντάται το Δίκορφο, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Μιτσικέλι, ανάμεσα σε πυκνό δάσος από έλατα, οξιές και βελανιδιές. Διατηρώντας ακέραια την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, τόσο οι παραδοσιακές κατοικίες, όσο και τα εντυπωσιακά αρχοντικά του χωριού είναι χτισμένα από πέτρα και μαύρη πλάκα, ενώ είναι διακοσμημένα με έργα των Χιοναδιτών ζωγράφων.
Στην πετρόχτιστη πλατεία του χωριού δεσπόζει το παλιό σχολείο- αρρεναγωγείο, ο τεράστιος πλάτανος με την πέτρινη βρύση και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατά του: η εκκλησία του Αγίου Μηνά του Αιγυπτίου του 1778, με εντυπωσιακό καμπαναριό που χρονολογείται από το 1896.