Ο Παρνασσός για τους περισσότερους είναι συνωνόματος με την Αράχωβα, ωστόσο, στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του βρίσκονται χωριουδάκια πραγματικά στολίδια για την ευρύτερη περιοχή. Ένα από αυτά και ο Επτάλοφος -παλαιότερα γνωστός ως Αγόριανη– το χαμηλών τόνων χωριό του Παρνασσού που τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να κερδίσει το ταξιδιωτικό κοινό, τόσο με την αυθεντικότητα και γραφικότητά του, όσο και με την υπέροχη φύση που το περιβάλλει.

Αμφιθεατρικά χτισμένο στην πίσω πλευρά του Παρνασσού από την Αράχωβα, το χωριό αποτελεί πραγματική έκπληξη για όσους το επιλέξουν. Αν και το χωρίζουν μόλις 24 χλμ. από την κοσμοπολίτισσα του χειμώνα η διαδρομή είναι σχετικά κουραστική σε φιδογυριστούς δρόμους. Ωστόσο η φύση της περιοχής με τα πλούσια ελατοδάση ανταμείβει και με το παραπάνω, με τις εικόνες που αντικρίζει κανείς κατά μήκος της να παραπέμπουν, δίχως ίχνος υπερβολής, σε αλπικό τοπίο.

Ο Επτάλοφος συναντάται σε υψόμετρο 850 μέτρων, μέσα στο πυκνό ελατόδασος της περιοχής, και είναι ένα γραφικό και ήσυχο χωριουδάκι, με πρωταγωνιστή (τι άλλο!) τη φύση και τα τρεχούμενα νερά.

Στο μεγαλύτερο τμήμα του το χωριό είναι πετρόχτιστο, με όμορφα και προσεγμένα κτίρια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές και περιποιημένα πέτρινα καλντερίμια. Σημείο αναφοράς για το χωριό αποτελεί η κεντρική πέτρινη πλατεία με την χαρακτηριστική βρύση και τα πανύψηλα πλατάνια. Από εδώ, μάλιστα, ξεκινάει και το μικρό μονοπατάκι που οδηγεί στον καταρράκτη του Επταλόφου, συμβόλου και ενός από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα για το χωριό.

Επτάλοφος: Ένας προορισμός παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης

Με σημαντικό ατού του το γεγονός ότι είναι παραδομένος στην πλούσια φύση του Παρνασσού, ο Επτάλοφος αποτελεί παραδεισένιο προορισμό για τους λάτρεις της φύσης, με την πεζοπορία στο μονοπάτι που συνδέει το χωριό με τους Δελφούς -η διαδρομή διαρκεί έξι ώρες- μέσα στο υπέροχο δάσος του Παρνασσού να κερδίζει τις εντυπώσεις όλων.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν τον Επτάλοφο ως το αντίπαλο δέος της Αράχωβας. Ωστόσο, εκτός από την χαρακτηριστική φύση του Παρνασσού που αποτελεί και κοινό χαρακτηριστικό των δύο προορισμών, δεν υπάρχει κάποιο άλλο κοινό χαρακτηριστικό που να αντιπαραθέτει τους δύο αυτούς τόπους, καθώς ο καθένας είναι πραγματικά ξεχωριστός για τους δικούς του λόγους.