Το εκπληκτικό τοπίο που ο συνδυασμός της φύσης και του ανθρώπινου χεριού δημιούργησαν στην περιοχή της Περίσσας, στη Σαντορίνη, μόνο ίλιγγο μπορεί να προκαλέσει στους επισκέπτες που θα αποτολμήσουν να επισκεφτούν την Παναγία Κατεφιανή.
Μια πάλλευκη κουκκίδα παραδομένη στην αγριάδα των κατακόρυφων βράχων του Μέσα Βουνού, είναι μία από τις πιο σπάνιες εικόνες που θα συναντήσει κανείς στην πανέμορφη και πάντα γοητευτική Σαντορίνη, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου κι αν την επισκεφτεί κανείς.
Παναγία Κατεφιανή – Το εκκλησάκι μέσα στο βράχο
Χτισμένη μέσα στους επιβλητικούς, κατακόρυφους βράχους του Μέσα Βουνού, στην περιοχή πάνω από την παραλία της Περίσσας, η Παναγία Κατεφιανή μοιάζει με πραγματικό κόσμημα, στην αγριάδα του τοπίου ολόγυρά της. Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη «κατεφιό», που σημαίνει καταφύγιο, καθώς στο συγκεκριμένο αρκετά δυσπρόσιτο σημείο κατέφευγαν οι κάτοικοι του νησιού, προκειμένου να προστατευτούν και να σωθούν από τις εχθρικές επιθέσεις.
Το εκκλησάκι της Παναγίας χρονολογείται μεταξύ 1537- 1650 μ. Χ. και η πρόσβαση σε αυτό είναι αρκετά δύσβατη. Ωστόσο, αξίζει τον όποιο κόπο και ταλαιπωρία, καθώς τόσο η συγκλονιστική εικόνα που θα αντικρίσει κανείς εδώ, όσο και η αγαλλίαση που θα νιώσει στο συγκεκριμένο σημείο, πρόκειται για εμπειρίες που δύσκολα θα βιώσει ξανά στην ζωή του.
Παναγία Κατεφιανή – Πώς φτάνει κανείς εδώ
Όπως είπαμε, η περιοχή είναι αρκετά δύσβατη και για να την προσεγγίσει κανείς θα χρειαστεί να έρθει μέχρι εδώ πεζή. Ακολουθώντας, λοιπόν, το μονοπάτι 3 που συνδέει το Καμάρι με την Περίσσα, περνώντας μέσα από την Αρχαία Θήρα στην κορυφή του Μέσα Βουνού, συναντάται ένας σταυρός καρφωμένος σε βράχο μετά από περίπου 15 λεπτά πεζοπορίας σε ανηφορικό μονοπάτι. Είναι το σημείο που πρέπει να στρίψει ο περιπατητής δεξιά, ώστε να φτάσει στα κατακόρυφα βράχια του Μέσα Βουνού που σαν προστατευτική «αγκαλιά» ενσωματώνουν στην επιβλητική τους όψη την εκκλησία της Παναγίας Κατεφιανής. Οι πιο τολμηροί, μάλιστα, χρησιμοποιούν τα κατακόρυφα και απότομα βράχια του Μέσα Βουνού ακόμη και για αναρρίχηση.