Αν μας ζητούσαν να καθορίσουμε ένα και μόνο στοιχείο που συνδέεται άμεσα με την Αχαΐα, αυτό θα ήταν σίγουρα ο Οδοντωτός και η αξέχαστη εμπειρία ζωής που προσφέρει η βόλτα με το θρυλικό τρένο. Η διαδρομή μέσα στο ονειρικό φαράγγι του Βουραϊκού συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες διαδρομές στη χώρα, με το μεγαλείο της φύσης να μαγεύει στην κυριολεξία, σχεδόν σε κάθε της σημείο.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τοπ εμπειρίες που πρέπει να ζήσει έστω και μία φορά ο επισκέπτης των Καλαβρύτων. Αξιοσημείωτο, μάλιστα, είναι το γεγονός ότι η διαδρομή έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο θεαματικές όλων των Βαλκανίων, καθώς και ότι έχει συμπεριληφθεί μεταξύ των 10 κορυφαίων διαδρομών με τρένο από τον βρετανικό Guardian.
Η διαδρομή του Οδοντωτού στην υπέροχη φύση του Βουραϊκού
Η συνολική διαδρομή του θρυλικού τρένου αγγίζει μόλις τα 23 χλμ., ωστόσο είναι αρκετή για να μαγευτεί κανείς από την απίστευτη φύση στο φαράγγι του Βουραϊκού, το οποίο μαζί με τον ορεινό όγκο του Χελμού αποτελούν προστατευόμενη περιοχή, η οποία έχει χαρακτηριστεί και ως Εθνικό Πάρκο.
Από το Διακοπτό μέχρι τα Καλάβρυτα, λοιπόν, ο επιβάτης του Οδοντωτού γίνεται μάρτυρας του μεγαλείου της φύσης, αντικρίζοντας εικόνες που σίγουρα αποτυπώνονται στη φωτογραφική μνήμη του μυαλού.
Η διαδρομή, λοιπόν, έχει ως αφετηρία της το Διακοπτό και, διασχίζοντας το φαράγγι του Βουραϊκού, περνάει μέσα από τη Ζαχλωρού για να καταλήξει στα Καλάβρυτα. Η διάρκειά της είναι περίπου μία ώρα, που μπορεί να φαίνεται λίγη, αλλά είναι αρκετή για να μαγευτεί κανείς από την άγρια ομορφιά της φύση που χαρακτηρίζει την περιοχή. Φουντωτά πλατάνια και έλατα, κάθετοι βράχοι και χαράδρες, αλλά και εντυπωσιακοί καταρράκτες κεντρίζουν το βλέμμα.
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ιστορία του Οδοντωτού
Τα έργα για την κατασκευή του Οδοντωτού σιδηρόδρομου Διακοπτού- Καλαβρύτων ξεκίνησαν πριν από 125 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα το 1889 άρχισαν οι πρώτες εργασίες, και μετά από τις σήραγγες που ανοίχθηκαν τρυπώντας το βουνό και τις γέφυρες που δημιουργήθηκαν, τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν στις 10 Μαρτίου του 1896.
Έκτοτε, έχοντας ενσωματωθεί στο φυσικό περιβάλλον τόσο καλά, αποτελεί συνώνυμο με την περιοχή και το φαράγγι του Βουραϊκού, αλλά και μια εμπειρία ζωής που σίγουρα αξίζει κανείς να ζήσει έστω και μία φορά στην ζωή του.