Όποιος έχει διάθεση για ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο με αίσθηση παραμυθιού τότε η Σύρος είναι ο ιδανικότερος προορισμός για μια ξεχωριστή εμπειρία. Το αρχοντικό νησί των Κυκλάδων, αδιαμφισβήτητα είναι ένα από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα νησιά της χώρας, παραδίδοντας στην κυριολεξία μαθήματα ιστορίας και πολιτισμού στους επισκέπτες της, τόσο Έλληνες όσο και ξένους. Όποιος της αφιερώσει έστω και λίγο χρόνο, όπως αυτόν του Σαββατοκύριακου, θα ανακαλύψει πώς το νησί έχει βρει τον τρόπο να μαγεύει τους επισκέπτες του. Ένας από αυτούς και η ρεμπέτισσα Άνω Σύρος, με τη μεσαιωνική ατμόσφαιρα, που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από σελίδες παραμυθιού.
Η Άνω Σύρος συναρπάζει τον ταξιδιώτη με τις ιστορίες και τους μύθους που την περιβάλλουν και παραμένουν ζωντανοί ακόμη και σήμερα. Χτισμένη πάνω σε λόφο, με τον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου, ή αλλιώς τον Σαν Τζώρτζη, στην κορυφή του, «βλέπει» από ψηλά την Ερμούπολη, πρωτεύουσα των Κυκλάδων και μεγαλύτερο οικισμό του νησιού, από την οποία απέχει περίπου 3,5 χλμ, ενώ προσφέρει και ονειρική θέα στο Αιγαίο.
Η Άνω Σύρος είναι ο παλαιότερος οικισμός της «Αρχόντισσας» των Κυκλάδων, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι κατοικείται ακατάπαυστα από την ίδρυσή της από τους Βενετούς, που τοποθετείται γύρω στο 1200. Από τα βασικά χαρακτηριστικά της στοιχεία το γεγονός ότι οι περισσότεροι κάτοικοί της είναι Καθολικοί, καθώς διατηρούν τις παραδόσεις του χωριού οι οποίες συναντάνε τις ρίζες τους στην ίδρυση του χωριού.
Ο μεσαιωνικός χαρακτήρας της Άνω Σύρου διατηρείται αναλλοίωτος στο πέρασμα των αιώνων, με μικρά σπιτάκια κολλητά το ένα με το άλλο με λιλιπούτεια μπαλκόνια, εντυπωσιακές καμάρες και αμέτρητα σκαλοπάτια να συνθέτουν μέχρι σήμερα την εντυπωσιακή εικόνα της Άνω Σύρου.
Μερικά από τα βασικά αξιοθέατα του οικισμού είναι η Μονή των Καπουτσίνων με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, η εκκλησία της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Νικολάου του Φτωχού –που αποτελούν μάλιστα τις μοναδικές ορθόδοξες της Άνω Σύρου– η Μονή των Ιησουιτών με την εκκλησία της Παναγίας της Καρμήλου και φυσικά το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη που συνδέεται με την περιοχή λόγω καταγωγής.