Γνωστή κυρίως για τις αμέτρητες παραλίες της -διαθέτει περισσότερες από 70- οι οποίες απευθύνονται σε όλους και για όλα τα γούστα, η Μήλος αποτελεί συνώνυμο με το σεληνιακό τοπίο που συναντά κανείς στο απόκοσμο και άκρως εντυπωσιακό Σαρακήνικο. Ωστόσο, το νησί της Αφροδίτης κρύβει κι άλλες μικρές εκπλήξεις σε όσους έχουν τη διάθεση να το εξερευνήσουν σπιθαμή προς σπιθαμή. Μία από αυτές και το χρωματιστό ψαροχώρι Μανδράκια, στο βόρειο τμήμα του νησιού, που στην κυριολεξία μοιάζει να έχει σταματήσει στο χρόνο.

Το ονειρικό σκηνικό στα πολύχρωμα Μανδράκια

Μια εικόνα λένε αξίζει όσες χίλιες λέξεις, κάτι που όποιος αντικρίσει τα πολύχρωμα Μανδράκια θα επιβεβαιώσει και ο ίδιος. Πρόκειται για ένα μοναδικό και υπέροχο τοπίο που συναντά κανείς σε απόσταση 10 λεπτών με το αυτοκίνητο από τον Αδάμαντα, το λιμάνι της Μήλου, το οποίο ξεχωρίζει για τις αυθεντικές και ανεπιτήδευτα όμορφες εικόνες που προσφέρει στους επισκέπτες του.

Στην ουσία πρόκειται για έναν μικρό οικισμό που διαθέτει ένα εξίσου μικρό λιμανάκι, λίγα λευκά σπίτια με πολύχρωμες πόρτες, ενώ η εκκλησία που δεσπόζει στην κορυφή, αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν τη γαλήνη και τη χαλάρωση με θέα στο απέραντο Αιγαίο.

Πρωταγωνιστής εδώ δεν είναι άλλος από τα περίφημα «σύρματα» -όπως φαίνεται και μέσα από το βίντεο της ομάδας Travel Inspiration– μικρά πάλλευκα κτίσματα δίπλα στη θάλασσα με χρωματιστές πόρτες όπου φυλάσσονται οι τράτες και τα σύνεργα των ψαράδων, τα οποία δίνουν και το παραδοσιακό χρώμα του οικισμού.

Στην ουσία πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής του νησιού, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από υπόσκαφα κτίρια, ως επί το πλείστον, καταλύματα όπου οι ψαράδες της περιοχής αποθήκευαν τις βάρκες τους για να προστατευτούν από τις άσχημες καιρικές συνθήκες αλλά και να ξεχειμωνιάσουν. Στο κάτω τμήμα αποθήκευαν τις βάρκες και στον επάνω όροφο είχε διαμορφωθεί το εκάστοτε σπίτι του βαρκάρη.

Εκτός από τα σύρματα, όμως, ο οικισμός ξεχωρίζει και για ακόμη ένα χαρακτηριστικό του, το οποίο σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο. Ο λόγος για το σεληνιακό τοπίο στη δεξιά πλευρά του οικισμού που σίγουρα συναρπάζει. Επίσης, τα Μανδράκια διαθέτουν ακόμη μία παραλία στην ανατολική πλευρά τους, ονόματι Γερανιά, με αλμυρίκια που προσφέρουν την ανακουφιστική τους σκιά στους λουόμενους.